Din cuprinsul articolului
Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să se asigure că sunt capabile să gestioneze boala urmând medicamentele prescrise de un medic, dieta și exercițiile fizice. Acest lucru va reduce impactul bolii asupra sănătății dumneavoastră.
Pe de altă parte, diabetul prost gestionat vă poate înrăutăți nivelul zahărului din sânge și poate ajunge chiar la niveluri periculoase, mortale. Un astfel de semn al glicemiei ridicate este mirosul corporal deosebit, în special în respirația ta.
Este esențial să fii conștient de aceste semne și să cauți imediat tratament medical. Diabetul neglijat poate crește riscul de accident vascular cerebral, amputații și atac de cord.
Cum poate diabetul să producă mirosuri corporale?
Cetoacidoza diabetică este unul dintre efectele secundare mortale ale diabetului. Această complicație a diabetului se dezvoltă atunci când organismul nu are suficientă insulină pentru a permite zahărul din sânge să intre în celule pentru a fi folosit ca energie. Apoi ficatul descompune grăsimea pentru combustibil, care produce acizi numiți cetone. Când prea multe cetone sunt produse prea repede, ele se pot acumula la niveluri periculoase în sânge și urină. Această reacție are loc în interiorul ficatului, ceea ce face ca sângele să devină acid.
Această condiție poate produce trei tipuri principale de mirosuri respiratorii. Acesta este un semn de toxicitate. Cetonele părăsesc corpul prin respirație și transpirație, ceea ce duce la aceste mirosuri.
Identificarea mirosului legat de diabet
– Un miros fructat la respirație
-Respirație care miroase a fecale. Acest lucru se poate datora vărsăturilor prelungite sau obstrucției intestinale
– Respirație cu miros asemănător amoniacului, care apare de obicei la persoanele care au insuficiență renală cronică
În afară de testarea nivelului de zahăr din sânge, este foarte important să țineți cont de aceste semne care, deși par subtile, au un potențial imens în a indica severitatea unei boli. Aceste semne vă pot ajuta să identificați boala și să primiți imediat asistență medicală chiar și într-un stadiu incipient.
Cât de frecventă este această afecțiune?
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot dezvolta cetoacidoză din cauza infecțiilor, rănilor, bolilor grave, stresului cauzat de intervenții chirurgicale sau lipsei dozelor de injecție de insulină.
Cetoacidoza diabetică este mai puțin frecventă și severă la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, poate fi declanșată de zahărul din sânge necontrolat pentru o perioadă lungă de timp.
Cetoacidoza poate apărea și la persoanele care nu au diabet. Acest lucru poate apărea în cazurile de foame, în care lipsa de glucoză obligă organismul să intre în procesul de cetogeneză pentru energie. Cercetările au descoperit că această afecțiune se poate dezvolta rar din cauza unei diete sărace în carbohidrați.
Dacă glicemia este de 240 mg/dL sau mai mult, utilizați un kit de testare a cetonelor fără prescripție medicală pentru a vă verifica urina. Acest lucru ar trebui făcut la fiecare 4 până la 6 ore. De asemenea, ar trebui să testați cetonele dacă aveți simptome de cetoacidoză diabetică.
Alte semne de cetoacidoză
În afară de mirosul respirator, alte semne ale acestei afecțiuni includ:
– Respirații mai adânci
-Oboseală
– urinare excesivă
-Pierdere în greutate
-Greaţă
-Vărsături
-Durere abdominală