Din cuprinsul articolului
Celulele canceroase pot provoca mirosuri corporale, dar nu mirosuri pe care majoritatea oamenilor le vor observa. În timp ce unele studii arată că, câinii pot detecta mirosurile de cancer, cercetătorii explorează posibilitatea de a detecta mirosul cancerului pentru a ajuta la un diagnostic mai repede.
În timp ce oamenii probabil nu pot detecta cancerul prin miros, este posibil să observați modificări ale mirosului corporal care apar odată cu tratamentul cancerului.
Acest articol discută de ce cancerul are un miros și cum poate fi detectat. Se va discuta, de asemenea, schimbările în mirosurile corporale din tratamentul împotriva cancerului în sine.
Oamenii de știință încă încearcă să determine exact ce cauzează cancerul să aibă un miros. Cancerul este, în esență, un proces în care celulele nu se împart corect (celulele se înmulțesc prea repede și nu mor când trebuie). Acest proces anormal poate duce la moartea altor celule sănătoase și la modificări în organism care pot produce compuși organici volatili (COV).
Acești compuși organici volatili sunt produse secundare ale unor procese biologice din organism. Lucruri precum infecția, inflamația și chiar cancerul pot produce compuși organici volatili , care pot fi sesizate în respirație sau urină.
COV au fost detectate în probele de respirație și urină ale persoanelor care suferă de cancer, precum și în alte fluide corporale. Un studiu a constatat că multe COV au fost prezente la diferite niveluri pentru o varietate de tipuri de cancer, inclusiv de sân, prostată, plămân și vezică urinară, pentru a numi câteva.
În cadrul studiului, nivelurile anumitor COV găsite la persoanele cu cancer au fost mai mari decât la cele fără cancer.
Este important de reținut că în prezent nu există proceduri standard de testare a COV și nici nu a existat un beneficiu clinic dovedit de a efectua astfel de teste.
Unul dintre COV care poate produce un miros este poliamina. Acest compus este adesea produs la niveluri mai ridicate în celulele care se divid rapid, ceea ce fac celulele canceroase. Poliaminele pot fi detectate în sângele și urina persoanelor cu cancer.
Dacă cancerul este aproape de suprafața pielii și a cauzat formarea unei mase ulcerate, acesta poate deveni un teren propice pentru bacterii. Infecția care rezultă poate provoca apoi un miros urât.
Pot exista mirosuri asociate cu cancerul de colon. Atât COV, cât și hidrogen sulfurat (același miros ca ouăle putrezite) au fost identificate în celulele cancerului colorectal
Este bine cunoscut faptul că câinii au un simț al mirosului incredibil. De ani de zile, oamenii au recrutat câini pentru simțul mirosului crescut pentru a adulmeca drogurile și armele și pentru a ajuta la căutarea persoanelor dispărute.
Cercetătorii se întreabă acum dacă câinii ar putea fi capabili să adulmece cancerul la oameni. Studiile au arătat că câinii au potențialul de a mirosi COV semnificativ mai bine decât oamenii.
În aceste studii, câinii au fost dresați să detecteze mirosul cancerului, folosind adesea mostre de respirație sau de urină. Deși nu se știe exact ce COV din cancer sunt capabili să mirosească câinii, studiile au descoperit că au avut un oarecare succes în detectarea cancerului.
În cazul bolilor oncologice, corpul emană un miros deranjant de „carne stricată.” În plus, pentru că temperatura corpului crește din cauza infecţiilor frecvente, apare transpirația abundentă ca mecanism de termoreglare.
Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.
Preti studiază mirosul corporal de mai bine de 30 de ani.
„Merg mult cu transportul public și, din când în când, dau peste cineva care emană un miros puternic și este evident”, a spus Preti.
Echipa lui Olsson și-a propus o provocare mai generală: să exploreze modul în care mirosurile pot dezvălui când cineva este bolnav sau infectat recent. Procesul este considerat a fi evolutiv în rândul oamenilor care simt schimbarea și se îndepărtează – pentru a rămâne sănătoși.
„Oamenii ar trebui să poată detecta când cineva este contagios”, a mai spus Olsson, citat de CNN.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…