Din cuprinsul articolului
Indiferent de motivul pentru care ai ales să ții post, este esențial să faci tranziția în mod corect și să ai o alimentație care asigură nutrienții necesari organismului. Dacă ai renunțat la carne, substanțele nutritive se vor asigura numai din produsele de origine vegetală, motiv pentru care este important să știi ce poți consuma de acum.
Dacă dieta zilnică nu este echilibrată, deficitul treptat poate afecta oganismul pe termen lung. Pentru a menține echilbrul organismului, chiar și în post, este foarte important să vezi ce produse de origine vegetală îi pot satisface nevoile nutriționale ale corpului.
Oana Dumitrache, nutriționist, a explicat pentru Antena 3 care este dieta în post și cum ne menținem sănătatea în timpul tranziției.
„Unii ţin postul din punct de vedere religios, alţii doar pentru a se detoxifia, iar alţii vor să slăbească după perioada sărbătorilor, în care au acumulat nişte kilograme în plus.
Important e pe toată perioada anului să avem o alimentaţie sănătoasă. Chiar şi în post există o alimentaţie sănătoasă. Foarte mulţi înţeleg fără proteine de origine animală. Foarte bine, este ok să facem o pauză, pentru că şi proteinele animale în exces pot conduce la boli metabolice precum hiperglicemia. Guta, de exemplu, este o boală prin acumulare de proteine animale în exces.
Să nu uităm că proteinele vegetale nu pot înlocui definitiv proteinele animale. De ce? Pentru că proteinele animale ne aduc acei aminoacizi esenţiali organismului şi mai ales musculaturii scheletice pe care o folosim tot timpul.
Tocmai de aceea s-a dat şi dezlegarea la peşte. Este totuşi o proteină nobilă, de origine animală, care ne ajută foarte mult să nu facem un deficit atât de mare în această perioadă, fiind o perioadă un pic mai lungă”, explică nutriționistul.
„Produsele de post ne cam păcălesc. Sunt foarte multe produse de post care sunt îmbunătăţite cu aditivi şi coloranţi alimentari. Din păcate, ele nu ne aduc un beneficiu asupra sănătăţii, din contră ne îngraşă şi mai tare.
În primul rând produsele făcute special de post. Acestea sunt cele care ne îngraşă cel mai tare: covrigeii, produsele de post vegetale care sunt îmbogăţite cu aditivi, coloranţi, cu diferite gusturi ca să fie cât mai plăcute. Ele sunt o păcăleală. În timp, consumate, nu produc decât lucruri nebenefice asupra organismului”, adaugă nutriționistul.
Astfel, dieta în post trebuie să fie la fel de echilibrată precum cea obișnuită și, într-adevăr, să încercăm să suplimentăm organismul cu nutrienții necesari, chiar dacă vor fi de origine vegetală.
Este recomandat ca înainte de orice post să ceri sfatul medicului. În anumite circumstanțe, postul poate avea un efect negativ, în special pentru persoanele care suferă de sindom metabolic, diabet, hipertensiune, obezitate sau afecțiuni cronice.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…