Cozonacii, negresele, plăcintele, cornuleţele cu rahat şi nucă, prăjiturile Albă-ca-Zăpada, nucile umplute şi checul sunt dulciuri care se regăsesc la masa de Crăciun a românilor, chiar dacă multe dintre ele nu sunt tradiţionale. O astfel de prăjitură poate echivala la numărul de calorii cu un hamburger.
„Prăjiturile pe care le regăsim la masa de Crăciun conţin unt, ouă, ulei, cantităţi mari de zahăr, ciocolată, de aici şi numărul mare de calorii”, spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.
O felie de cozonac, dimineaţa
Nutriţioniştii nu vă contraindică astfel de produse, mai ales dacă sunteţi perfect sănătoşi şi nu aveţi probleme de greutate, dar ca să nu vă treziţi cu mult mai durdulii după Sărbătorile de Iarnă, vă recomandă să fiţi ponderaţi.
„O felie de cozonac cu nucă va însoţi micul dejun, două-trei cornuleţe vor «acompania » masa de prânz, iar pe seară ar fi bine să vă mulţumiţi doar cu un fruct: o protocală, o mandarină, un kiwi”, spune medicul Corina Zugravu. Dacă la masă sunt multe sortimente de dulciuri, faceţi selecţii şi alegeţi doar ce vă place în mod deosebit.
Poftele se educă
Cei care vor da zăpada afară din curte, vor alerga la cumpărături, vor frământa cozonacii, mai pot adăuga câteva calorii. În schimb, cei care se mulţumesc doar să împodobească bradul ar fi bine să mai taie din porţia de mâncare, dacă de la dulciuri nu se pot abţine.
„Pofta e ceva care poate fi educat. Puteţi să apelaţi la câteva trucuri prin care să fentaţi pofta infinită de dulce. Dacă vă obişnuiţi să mâncaţi puţin din ce vă place nu vă veţi mai gândi să consumaţi în cantităţi exagerate. Mâncaţi câte o bucăţică dintr-o prăjitură sau dintr-un baton de ciocolată”, sugerează şi nutriţionistul Mihaela Bilic.
Pentru a mai reduce din numărul de calorii consumate la o masă, ar fi indicat să alegeţi între desert şi paharul de vin sau de şampanie, închinat cu cei dragi.
TRUC
Mesele regulate reduc pofta de dulce
Sfatul nutriţioniştilor este să mâncaţi regulat. Aşteptatul prelungit între mese vă tentează să apelaţi la dulciuri. Dacă mâncaţi la intervale mai mici de cinci ore, vă menţineţi nivelul optim de zahăr în sânge, iar organismul nu va simţi nevoia de suplimente, evitând astfel consumul iraţional de zaharuri.
În ceea îi priveşte pe copii, nu este indicat să îi ghiftuiţi cu dulciuri. Deşi le tolerează mai bine decât adulţii, pentru ei sunt mai indicate fructele. În timp ce dulciurile reprezintă calorii goale, fructele şi legumele le aduc copiilor fibre, vitamine, minerale.
„În plus, dulciurile îi agită pe copii, de aceea sunt şi total contraindicate celor care suferă de un deficit de atenţie”, a precizat medicul Corina Zugravu. Puneţi fructele la îndemână pentru momentele când „loveşte” dorinţa de dulciuri. Prăjiturile pot fi înlocuite cu nuci, seminţe şi fructe uscate.
Un nou proiect de lege în România ar putea aduce schimbări importante pentru angajații care…
După un somn ca la carte, ești mai concentrat, te simți mai relaxat, iar dispoziția…
Geza Poszar, fostul coregraf al lotului olimpic de gimnastică din perioada marilor performanțe ale Nadiei…
Guvernul României a suplimentat bugetul programului "Masă sănătoasă în școli" cu peste 9 milioane de…
Robert F. Kennedy Jr., care va coordona portofoliul de sănătate publică în administrația președintelui ales…
Între 11 și 17 noiembrie, prima scena lirică a capitalei și a României continuă să…