Cum mănânci în mod corect de Sărbători? Evită problemele digestive și toxiinfecțiile alimentare cu aceste sfaturi

Din cuprinsul articolului

Sărbătorile de Paște sunt printre cele mai așteptate evenimente din an. Acestea aduc liniște, lumină și relaxare alături de cei dragi. Cu siguranță, acest lucru implică și o masă copioasă.

Totuși, pentru a ne bucura din plin de aceste sărbători este indicat să știm cum să gestionăm cantitatea de alimente și poftele. Cu atât mai mult, modul de pregătire este esențial pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.

Anumite sfaturi te vor ajuta să eviși problemele digestive și riscul de a dezvolta anumite boli.

Reguli pentru masa pe Paște

Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva sfaturi pe care le putem aplica la masa de Paște. Astfel, ne putem bucura de masă și evităm urmările neplăcute.

„De Sărbători să ne bucurăm de cei dragi, de soare și de timpul liber! Să nu lăsăm poftele culinare să pună stăpânire pe noi!

• Să privim fiecare masă ca pe o FARFURIE! Jumătate din această farfurie să fie ocupată de vegetale (cât mai diverse, exceptând cartoful), un sfert de farfurie să fie ocupat de derivate cerealiere (pâine, orez, paste, mămăliguță etc, de preferat integrale) și celălalt sfert să fie ocupat de o sursă de proteine: proteine animale (ou fiert sau carne albă, cât mai slabă sau pește gras/slab sau brânzeturi cu un conținut redus de grăsime) sau proteine vegetale (linte, fasole boabe, năut, ciuperci, soia etc). Pentru salate, consumate alături de feluri de mâncare cu sau fără carne, un sos din ulei de măsline extravirgin și zeamă de lămâie, reprezintă o alegere corectă. Foarte importantă pentru reușita acestor mese este și modalitatea de prelucrare culinară (de evitat prăjelile și grătarul pe cărbuni).

• Să respectăm un orar al meselor, trei mese principale în care felurile de mâncare să fie variate și 1-2 gustări în care să consumăm fructe și cât mai puține dulciuri și produse de patiserie. În acest fel avem ocazia să ne bucurăm și de produsele tradiționale (ouă roșii, drob, friptură de miel, pasca, plăcinte, cozonaci etc) și de legume și fructe, așa încât să avem o digestie bună și să reușim să consumăm și ce este bun pentru sănătatea noastră, dar și ce am așteptat atâta timp.

• Să fim atenți la cât de mare este farfuria! Este important să păstrăm un echilibru între aport și cheltuiala de energie a organismului. Dacă vrem să ne bucurăm de preparatele tradiționale, care nu sunt doar numeroase, ci și foarte dense energetic, ar fi bine să le consumăm în cantități mici, la mese diferite și să desfășurăm diferite activități recreative ce implică mișcare.

• Referitor la consumul de băuturi răcoritoare, să nu uităm că apa, în special plată, este cea mai potrivită alegere, iar pentru cei care doresc să consume băuturi alcoolice, moderația este cuvântul potrivit.

• Să nu uităm de siguranța alimentelor, acest lucru însemnând în primul rând achiziționarea materiilor prime (carne de miel, ouă etc, inclusiv vopsea de ouă) din unități autorizate, supuse controlului sanitar-veterinar, iar apoi, respectarea tuturor regulilor de igienă privind condițiile de depozitare, manipulare, prelucrare, servire, igienă individuală etc.

– Nu se recomandă consumul alimentelor de origine animală decât după prelucrarea termică (atenție la preparatele culinare cu maioneză sau creme din ou crud).

– Trebuie să acordăm atenție temperaturii la care depozităm aceste alimente și caracteristicilor organoleptice (aspect, culoare, gust, miros, consistență).

– Legumele și fructele ce se consumă în stare crudă, vor fi atent selecționate și bine spălate înainte de consum, mai ales dacă provin din agricultura ecologică (riscul de îmbolnăvire prin toxiinfecții alimentare este mare din cauza posibilei contaminări microbiene de la gunoiul de grajd).

Moderația în cazul preparatelor bogate în grăsimi și zahăr și a băuturilor alcoolice și răcoritoare îndulcite, varietatea legumelor și fructelor consumate, alegerea sortimentelor de derivate cerealiere integrale, carne slabă albă/pește și lactate semidegresate reprezintă imaginea de ansamblu a meselor din aceste zile.”, scrie Conf. Dr. Maria Nițescu.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

24 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

54 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: