Sari la conținut

Cum îți protejezi mai bine grădina de umiditatea excesivă !

Ca orice om gospodar și care locuiește la curte ai luat decizia de a-ți amenaja propria grădină de legume. O idee foarte bună și care îți permite să le oferi celor ai casei șansa de a consuma legume proaspete și delicioase, pline de vitamine și nutrienți.

Totuși, trebuie să recunoaștem, nu este o activitate chiar simplă, și implică destul de mult de muncă. Printre alte detalii de care trebuie să ții cont pentru a te bucura de roade bogate și pline de gust este și umiditatea. Cum se spune, nici prea multă, dar nici prea puțină nu este indicată, ci găsirea unui echilibru.

Fiind vorba însă de țara noastră, când toamna și primăvara umiditatea este totuși în exces, ar fi bine să știi cum să îți protejezi grădina de această problemă, pentru că în caz contrar riști apariția multor boli care îți pot afecta uneori ireversibil plantele. Aici intervenim noi, cu câteva recomandări în acest sens.

Cum dăunează umiditatea în exces

La prima vedere, poate părea ceva ciudat. Cum ar putea ploaia să le dăuneze plantelor, din moment ce se știe că acestea au nevoie și de apă pentru a se dezvolta așa cum trebuie. Nu negăm asta, doar că la fel ca și în cazul oamenilor, tot ceea ce este în exces nu face decât să dăuneze. Nu, nu este deloc o exagerare atunci când afirmăm că și cantitățile impresionante de apă de ploaie îți pot afecta grădina de legume chiar mai mult decât lipsa acestora.

În primul rând, o umezeală în exces favorizează apariția multor boli care pot afecta frunzele, tulpinile, rădăcinile și chiar roadele plantelor. Nu de puține ori culturile de legume care au avut parte de așa ceva s-au ofilit și chiar uscat, și tu nu vrei să ai parte de așa ceva!

În același timp, condițiile meteorologice nefavorale, precum și o cantitate de apă în exces îndepărtează insectele polenizatoare, ceea ce înseamnă că producția va fi afectată. O bună măsură pe care poți să o iei în acest scop, și care nici măcar nu costă mult, este folosirea de folie anticondens. Chiar și cultivatorii de legume cu experiență sunt de acord că este una dintre cele mai eficiente metode de a-ți proteja plantele de excesul de umiditate.

Afecțiuni cauzate de prea multă umiditate

Din păcate, nu sunt puține bolile plantelor care le pot afecta pe acestea și care sunt favorizate de umiditatea în exces. Cea mai cunoscută dintre ele este antracnoza, o afecțiune care se întâlnește mult mai frecvent în cazul roșiilor sau viței de vie, dar asta nu înseamnă că alte plante sunt ferite de ea. Este una dintre cele mai dificil de gestionat boli ale plantelor, deoarece atacă nu doar florile și lăstarii, ci și florile sau fructele. Altfel, spus, afectează întreaga plantă.

Făinarea

Ploile în exes pot duce și la o altă boală, foarte des întâlnită, și care este cunoscută sub numele de făinare. Se recunoaște foarte ușor deoarece plantele afectate par acoperite de un praf alb. Mai întâi se remarcă făinarea la nivelul frunzelor, dar dacă nu iei măsuri rapid făinarea atacă și lăstarii sau florile.

A preveni este mult mai ușor decât să tratezi

Există însă mult mai multe afecțiuni care îți pot afecta grădina ta de legume și care sunt favorizate de apa în exces. Și, după cum specialiștii, este mult mai simplu să le previi, decât să le tratezi. De obicei evoluția acestor boli este una rapidă, ceea ce înseamnă că întreaga plantă sau chiar toată grădina vor fi afectate de ele. Există unele măsuri care te ajută în acest sens, și pe care ți le vom prezenta și noi, pe scurt.

Suprafețe mai ridicate

Dacă este posibil, încearcă să cultivi legumele pe suprafețe ceva mai ridicate. În acest fel, apa nu se va aduna la rădăcina lor și nu vor fi atât de afectate. În cazul în care deja ai apucat să le plantezi și nu știai de acest truc, iar frunzele sau fructele plantelor tale au dat deja semnul că sunt afectate, trebuie să le îndepărtezi rapid, strânse de pe pământ, depozitate în altă parte și, dacă este posibil, chiar arse.

Nu culege roadele atunci când frunzele sunt ude

Niciodată să nu culegi roadele grădinii tale atunci când frunzele sunt ude. De asemenea, nu tăia nici ramurile sau tulpinile. Așteaptă să se usuce frunzele și apoi treci la treabă. Îți va fi mult mai ușor să ții sub control răspândirea bolilor.

Nu aglomera răsadurile

Chiar dacă ai un spațiu mic la dispoziție pe care să îți amenajezi grădina cu legume, nu aglomera răsadurile. Mai bine gândește-te bine care sunt cele cu adevărat necesare și plantează-le doar pe acestea decât să aglomerezi inutil locul. Nu doar că în acest fel nu vor mai avea loc să se dezvolte așa cum trebuie, dar în cazul în care apare o boală, cauzată sau nu de umiditatea în exces, vei preveni ca și alte plante să fie afectate.

Dezinfectarea uneltelor folosite pentru tăiere

Înainte și după utilizarea uneltelor pe care le folosești pentru a tăia ramurile sau tulpinile afectate, este necesară dezinfectarea lor. Vei preveni răspândirea afecțiunilor și la alte plante. Apoi, toate frunzele, fructele, lăstarii sau tulpinile afectate trebuie distruse. Totuși, nu neglija să folosești din plin folia anticondens, care este perfectă pentru a fi utilizată inclusiv în sere sau solarii. Nu costă nici mult, dar eficiența ei este una foarte ridicată!

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel