Din cuprinsul articolului
În urma infecției cu Covid-19, mulți pacienți și-au pierdut parțial sau definitiv simțul mirosului. În majoritatea cazurilor, acesta este recuperat după câteva săptămâni sau luni de la vindecare. Cu toate acestea, multe persoane se confruntă cu această problemă pentru mai mult timp.
În urma infecției cu coronavirus, simțul mirosului se poate pierde temporar sau definitiv și, de asemenea, mulți pacienți acuză că suferă și de parosmie. Parosmia se manifestă prin simțul mirosului alterat, o percepție falsă a mirosurilor.
Astfel, pacienții care au dezvoltat parosmia pot asocia alte mirosuri alimentelor și produselor cu care erau obișnuiți înainte de infectare și aveau un miros specific.
Adesea, parosmia implică un miros alterat, neplăcut, al celor mai uzuale și obișnuite mirosuri din viața noastră.
Cum poți recăpăta simțul mirosului?
Din fericire, specialiștii spun că mirosul poate fi redobândit. Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, susține că acesta poate fi antrenat cu ajutorul unor exerciții simple, care te vor ajuta să restabilești echilibrul simțului olfactiv. Iată ce sfaturi oferă pe o rețea de socializare!
„Mirosul se poate antrena precum un mușchi
După infecția cu Covid unele persoane au rămas, temporar sau definitiv, cu anosmie (pierderea mirosului) sau parosmie (miros modificat, alterat). Vestea bună este că mirosul poate fi restaurat la peste 30% dintre indivizi prin exerciții simple, de antrenament regulat al receptorilor olfactivi.
Care este metoda/protocolul? Se bazează pe folosirea uleiurilor esențiale, ce stimulează mirosurile de bază. Este vorba de exerciții de mirosit/adulmecat efectuate de 2 ori pe zi (dimineața și seara), câte 5 minute timp de 12 săptămâni (3 luni).
Se folosesc 5 esențe: lămâie, cuișoare, trandafir, eucalipt și mentă. În primă fază se miroase “orbește”, fără să știi care este uleiul esențial din sticluță, obiectivul fiind să încerci să-l identifici. În a doua etapă se reiau cele 5 arome, de data asta știind ce miroși, iar exercițiu constă în a încerca să memorezi mirosul, să-l “înveți”.
Iată încă o dovadă că suntem capabili să învățăm la orice vârstă și în orice situație…cu condiția să fim perseverenți”, recomandă Mihaela Bilic.