Berea artizanală este berea fabricată în cantități reduse, după rețete și metode tradiționale. Cu alte cuvinte, metoda de fabricare nu este mecanizată, berea nu conține aditivi sau conservanți, iar producătorii pot să experimenteze cu rețetele pentru a produce gusturi unice.
Aici și diferența față de berea produsă în cantități industriale. Berea artizanală este produsă prin fermentație naturală, deci aroma este mai puternică, mai naturală și conține mai puțin acid, potrivit bautura-online.ro.
Deși industria berii artizanale este încă la început în România, românilor li s-a deschis apetitul așa că este foarte posibil ca aceasta să crească, mai ales datorită artizanilor români care s-au pus pe treabă și experimentează cu diferite rețete.
Rețete de bere cu care nu poți da greș ca începător
În cazul în care nu vrei încă să investești în echipamentul pentru fabricarea berii artizanale, poți prepara berea în propria bucătărie cu ajutorul unei rețete de bază și doar câteva modificări. Iată câteva dintre ele.
Rețeta simplă de bere de casă
Ingrediente:
500 g de malț
20 g de hamei
1 kg de zahăr
un cub de drojdie
12 l de apă
Cum se prepară:
Pune cei 12 litri de apă într-o oală, după care adaugă malțul și hameiul și lasă totul sa fiarbă la foc mic.
Lasă compoziția pe foc acoperită vreo 2-3 ore, până ce cantitatea de lichid scade.
Lasă apoi compoziția la răcit până ce ajunge la temperatura camerei.
După ce se răcește lichidul, strecoară-l într-un alt recipient folosind o sită și câteva bucăți de tifon pentru ca băutura sa fie limpede.
Adaugă 800 g de zahăr în compoziție, amestecând ușor.
Cele 200 g de zahăr rămase pune-le pe foc la caramelizat, apoi toarnă o cantitate mică din lichidul preparat peste pasta obținută. Amestecă bine și toarnă în oala cu bere.
Lasă la răcit o perioadă scurtă de timp, apoi adaugă și drojdia dizolvată.
Toarnă berea de casă în sticle cu ajutorul unei pâlnii, lăsând câțiva centimetri liberi sub dop.
Depozitează sticlele intru-un loc răcoros și lasă băutura să fermenteze câteva zile
Reteta de bere de casă cu 1% alcool
Ingrediente:
20 grame pelin
jumătate de cub drojdie de bere
2 kg zahăr brun
20 litri apă
o lingură de hamei
Cum se prepară:
Pelinul se toacă mărunt și se pune la fiert în cei 20 litri de apă împreună cu zahărul
Se lasă la foc mare până începe să fiarbă, apoi se reglează focul pentru o fierbere constanta timp de aproximativ o oră
Se adaugă și hameiul și se lasă să mai fiarbă 30 de minute
După fierbere se lasă să se răcească până când amestecul ajunge la 20 grade C
Amestecul apoi se strecoară, se adaugă drojdia de bere și apoi se lasă la fermentat în recipientul de fermentare maximum o săptămână.
După fermentare se trage berea în sticle prin sifonare și se mai lasă încă 2 săptămâni la întuneric pentru limpezire și carbonare.
Restul rețetelor și un proces tehnologic mai complex le găsiți în acest link: Aici
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…