Cum îți poți îmbunătăți microbiomul intestinal?

Dacă vrei să trăiești mult și bine, prioritatea ta numărul unu trebuie să fie concentrarea asupra sănătății tale intestinale. Pentru că cercetările moderne arată că aproape fiecare aspect al sănătății și longevității tale – de la un creier ascuțit și un sistem imunitar puternic la o inimă, plămâni, ficat, chiar mușchi sănătoși – depinde cel puțin parțial de aceasta!

În primul rând, să înțelegem cum microbiomul intestinal vă poate afecta sănătatea generală.

Microbiomul tău intestinal este format din trilioane de microbi care trăiesc în tractul gastro-intestinal. Acestea includ nu numai bacterii, ci și ciuperci, paraziți și viruși.

Acum, când intestinul tău este sănătos, există o populație diversă cu echilibrul potrivit de specii. Dar când bacteriile benefice sunt rare sau inexistente, bacteriile dăunătoare preiau controlul și îți dezechilibrează microbiomul.

Aceasta se numește disbioză și promovează inflamația, previne absorbția nutrienților și face ca mucoasa intestinală să fie „permeabilă”.

Acum, dacă suferiți de balonare, constipație, exces de gaze și alte probleme intestinale, știți bine că intestinul este locul unde are loc digestia.

Dar știai că intestinul tău are și un „al doilea creier”?

Acest „al doilea creier” este o rețea de 100 de milioane de celule nervoase care căptușesc tractul gastro-intestinal (GI) de la esofag până la rect.

Deci, intestinul și creierul tău pot „vorbi între ele” în ambele direcții prin nervul vag.

Dacă intestinul tău este în suferință, ar putea fi fie cauzat de, SAU, rezultatul anxietății, stresului sau depresiei.

De asemenea, luați în considerare că 70-80% din celulele imunitare ale corpului dumneavoastră se află în mucoasa intestinală. Iar căptușeala intestinului tău este ca un „gard de securitate” conceput pentru a ține „invadatorii străini” departe de fluxul sanguin.

Din păcate, atunci când această barieră fizică devine scursă din cauza disbiozei, poate răspândi inflamația în întregul corp, provocând probleme articulare, ceață creierului, sensibilități alimentare, oboseală, probleme ale pielii și probleme respiratorii.

În plus, oamenii de știință cred acum că lipsa unor bacterii benefice în intestin poate provoca boli autoimune, cum ar fi boala Crohn, psoriazis și chiar afecțiuni neurologice, cum ar fi declinul cognitiv.

Deci, concluzia este că sănătatea intestinală este importantă, deoarece este egală cu sănătatea generală și longevitatea vibrantă!

Și ar trebui să faci tot ce poți pentru a-ți îmbunătăți microbiomul intestinal.

Cum poti imbunatati microbiomul intestinal?

Exista mai multe modalitati pentru a-ti imbunatati microbiomul intestinal, inclusiv :

  • Consuma o gama diversa de alimente: acest lucru duce la un microbiom divers, care este un indicator al sanatatii intestinale. Leguminoasele, fasolea si fructele contin o multime de fibre si pot promova cresterea Bifidobacteriilor sanatoase.
  • Consuma alimente fermentate: iartul, varza murata si chefirul contin bacterii sanatoase (Lactobacili) si pot reduce cantitatea de specii microbiene cauzatoare de boli intestinale.
  • Limiteaza aportul de indulcitori artificiali.
  • Consuma alimente prebiotice: prebioticele sunt un tip de fibre care stimuleaza cresterea bacteriilor sanatoase. Alimentele bogate in prebiotice sunt: anghinarea, bananele, sparanghelul, ovazul si merele.
  • Alapteaza timp de cel putin sase luni: copiii care sunt alaptati pentru cel putin sase luni au Bifidobacterii mai benefice decat cei care sunt hraniti cu biberonul.
  • Consuma cereale integrale: acestea contin o multime de fibre si carbohidrati benefici care sunt digerati de bacteriile intestinale pentru a beneficia de o greutate optima, a reduce riscul de cancer, diabet zaharat si alte tulburari.
  • Incearca o dieta bazata pe plante (dieta vegana).
  • Consuma alimente bogate in polifenoli: polifenolii sunt compusi vegetali care se gasesc in vinul rosu, ceaiul verde, ciocolata neagra, uleiul de masline si cerealele integrale. Polifenolii sunt defalcati in functie de microbiom pentru a stimula cresterea bacteriana sanatoasa.
  • Ia suplimente alimentare pentru echilibrarea florei intesinale.
  • Redu cantitatea de medicamente administrate daca este posibil.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

29 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

58 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: