Cum îți poți ajuta creierul să se vindece după o traumă?

Dacă v-ați tăia degetul în timp ce tăiați morcovi, v-ați luxa glezna în timpul unei drumeții sau v-ați rupe încheietura mâinii după ce ați căzut pe o podea alunecoasă, probabil că v-ați grăbi să acționați pentru:

  • să evaluați prejudiciul: cum ar fi o vizită la urgențe, o radiografie sau un RMN
  • Minimizarea vătămării: cum ar fi obținerea de copci, bandaje sau ghips
  • să demarați procesul de vindecare: cum ar fi administrarea de medicamente antiinflamatoare, restricționarea activităților sau utilizarea căldurii sau a gheții

Dar ce se întâmplă dacă v-ați rănit creierul în urma unui accident de mașină, a unei căzături de pe bicicletă sau a unei lovituri puternice în timpul unui eveniment sportiv? Din moment ce nu vă puteți vedea creierul, ați ști măcar că a fost rănit? Ați urma aceiași pași? Sau ați spera doar că este în regulă și v-ați întoarce la viața de zi cu zi?

Contrar credinței populare, nu trebuie să vă spargeți craniul sau să vă pierdeți cunoștința pentru a vă leza creierul. O comoție cerebrală sau un alt traumatism cranio-cerebral ușor (mTBI) poate rezulta și în urma unei accidentări sportive, a unei lovituri la cap în urma unei căzături aparent inofensive sau a unei explozii.

Leziunile cerebrale pot apărea, de asemenea, ca urmare a mișcării bruște și bruște a capului și gâtului (cum ar fi o lovitură de bici în urma unui accident de mașină).

O EPIDEMIE TĂCUTĂ DE TRAUMATISME CRANIENE

Peste 2 milioane de traumatisme craniene sunt diagnosticate în fiecare an în Statele Unite, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Această cifră nu pune la socoteală sutele de mii, sau poate milioanele, de incidente nedeclarate de traumatisme craniene, inclusiv contuziile nediagnosticate.

De ce există atât de multe leziuni cerebrale? Există mai multe motive, printre care:

  • Mulți oameni cred că creierul este cauciucat și fixat în craniu, dar nu este așa. În realitate, creierul dumneavoastră este moale, de consistența untului moale, a tofu-ului sau a cremei – undeva între albușul de ou și gelatină. Acesta „plutește” în lichidul cefalorahidian și este adăpostit într-un craniu foarte dur, care are multe creste osoase ascuțite. Ca atare, este ușor de deteriorat.
  • Loviturile la cap pot face ca creierul să se zvârcolească, lovindu-se de crestele dure ale craniului. Acest lucru poate provoca vânătăi, vase de sânge sparte și sângerări, presiune crescută, lipsă de oxigen, deteriorarea conexiunilor dintre celulele nervoase, ruperea celulelor cerebrale care degajă proteine care provoacă reacții inflamatorii.
  • În plus, glanda pituitară (care reglează hormonii) se află într-o parte vulnerabilă a craniului și este adesea rănită în cazul traumatismelor craniene, provocând dezechilibre hormonale majore.
    Adesea, leziunile cerebrale care nu duc la pierderea conștienței trec neobservate și nu sunt niciodată tratate.
  • Din păcate, majoritatea oamenilor nu se gândesc la creierul lor și nu au grijă în mod activ de el. Ei sunt neglijenți și se angajează în comportamente și activități care le pun creierul în pericol de deteriorare.
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

COMOȚIILE CEREBRALE ȘI PROBLEMELE DE SĂNĂTATE MINTALĂ

Leziunile cerebrale sunt de obicei asociate cu probleme fizice, cum ar fi amețeli, oboseală, dureri de cap, tulburări de vedere, probleme de somn, sensibilitate la lumină și sunet și echilibru deficitar. Dar impactul este mult mai profund.

Cercetările arată că leziunile cerebrale sunt, de asemenea, o cauză majoră a tulburărilor de sănătate mintală, cum ar fi:

SIMPTOMELE COMOȚIEI CEREBRALE

Leziunile la cap, inclusiv cele ușoare, pot duce la o serie de simptome cognitive și psihosociale, cum ar fi:

  • Probleme cognitive – slabă concentrare, ceață cerebrală, probleme de învățare, judecată slabă și impulsivitate și dificultăți în a pune gândurile în cuvinte.
  • Probleme psihosociale – depresie, accese de furie, iritabilitate, schimbări de personalitate și anxietate.

Aceste simptome pot dura ore, zile, săptămâni, luni, ani sau chiar decenii.  Scanările SPECT ale 40 % dintre toți pacienții care sunt supuși imagisticii cerebrale prezintă semne de leziuni cerebrale subiacente.

În mod surprinzător, mulți dintre aceștia fie nu își amintesc că au fost răniți, fie cred că incidentul a fost atât de ușor încât nu a meritat atenție. De obicei, aceștia sunt uimiți să descopere că un traumatism cranian trecut poate contribui la problemele lor de sănătate mintală și cognitive.

PREVENȚIA ESTE CEL MAI BUN MEDICAMENT PENTRU SĂNĂTATEA CREIERULUI

Pentru a vă ajuta să vă mențineți creierul în siguranță și să preveniți leziunile cerebrale:

  • Purtați centura de siguranță de fiecare dată când conduceți sau călătoriți într-un autovehicul.
  • Puneți întotdeauna centura copilului într-un scaun de siguranță pentru copii, într-un scaun înălțător sau într-o centură de siguranță (în funcție de înălțimea, greutatea și vârsta copilului) în mașină.
  • Nu conduceți niciodată sub influența alcoolului sau a drogurilor, inclusiv a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă care pot afecta capacitatea de a conduce.
  • Evitați sporturile și activitățile cu risc ridicat în care vă puteți lovi la cap (nu jucați fotbal, nu loviți mingile de fotbal cu capul și nu boxați).
  • Purtați întotdeauna cască și asigurați-vă că și copiii dumneavoastră poartă cască atunci când practică sporturi de contact, merg pe bicicletă, călare, cu skateboardul, snowmobiling, schi sau snowboarding.
  • Nu vă scufundați în apă cu o adâncime mai mică de 12 picioare sau în piscine supraterane.
  • Verificați adâncimea și verificați dacă există resturi în apă înainte de a vă scufunda.
  • Țineți-vă întotdeauna de balustrade atunci când coborâți scările.

Recent Posts

ALEGERI prezidențiale 2024. Se preconizează răsturnări spectaculoase între candidați. Marea surpriză, la ora 21.00

ALEGERI prezedențiale 2024. În sediile marilor partide și în birourile sociologilor care analizează datele venite…

20 de minute ago

Suplimentele care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale la persoanele obeze. Doza zilnică recomandată

Suplimentele de vitamina D ar putea scădea tensiunea arterială la persoanele în vârstă care sunt…

50 de minute ago

Arsenie Boca a avut dreptate! Profeții cutremurătoare despre România care s-au împlinit deja. Ce ne așteaptă în viitor

Arsenie Boca, cunoscut drept „Sfântul Ardealului”, este una dintre cele mai venerate figuri ale ortodoxiei…

o oră ago

Compania care oferă recompense în bani pentru a ajuta angajații să-și găsească dragostea și fericirea

Compania care oferă recompense în numerar pentru a ajuta angajații să-și găsească dragostea și fericirea…

2 ore ago

Horoscop RUNE 25 noiembrie-1 decembrie. Mihai Voropchievici anunță zodiile copleșite de cadouri și atenții

Horoscop RUNE 25 noiembrie-1 decembrie. Mihai Voropchievici a prezentat previziunile astrale pentru toate semnele zodiacale,…

2 ore ago

Cum să acționezi în cazul unui abuz. Care sunt semnalele internaționale de ajutor pentru victime

Semnalele internaționale de ajutor. Dacă suspectezi că cineva este abuzat, este important să acționezi cu…

3 ore ago

Citeste si: