Categories: Stil de viaţă

Cum îţi poate afecta sănătatea carnea roşie: 4 motive pentru care ar trebui să o consumi cu moderaţie

Deşi este bogată în nutrienţi, excesul de carne roşie poate afecta vasele şi inima şi poate creşte riscul de cancer.
Iată patru motive pentru care ar trebui să consumi carne roşie cu moderaţie:

 

  1. Creşte riscul de Alzheimer

O echipă de cercetători portughezi au constatat că o dietă bogată în metionină ar putea creşte riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Metionina este un aminoacid prezent în mod normal în carnea roşie, peşte, ouă, usturoi, linte sau ceapa, de aceea persoanele care mănâncă în mod frecvent aceste alimente trebuie să aibă grijă în privinţa riscului apariţiei acestei boli.

Cercetătorii spun că în cazul în care concentraţia de metionină atinge un nivel prea ridicat în organismul uman, aceasta se transformă într-un aminoacid numit homocisteina. Astfel, potrivit specialiştilor, dacă nivelul de homocisteină în sânge este mare, există un risc crescut de a dezvolta demenţa de tip Alzheimer. Pentru a ajunge la acestă concluzie, experţii au folosit două grupuri de cobai. Pentru început, şoarecilor li s-a oferit un regim alimentar convenţional, iar în a doua parte a studiului o dietă bogată în metionină, pentru o perioadă de opt luni. Rezultatul cercetării a arătat că şoarecii cu o dietă bogată în metionină prezintă un risc cu 40 la sută mai mare de a dezvolta Alzheimer.

  1. 2.      Cauzează boli cardiovasculare

Persoanele care mănâncă de două ori pe săptămână carne roşie, de vită, de porc, de vânat, de miel, proaspătă sau prelucrată, prezintă un risc crescut de a suferi de boli cardiovasculare.

Potrivit cercetătorilor de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard din Boston, SUA, riscul de a suferi de boli de inimă creşte cu până la 30 la sută, comparativ cu persoanele care mănâncă o dată pe săptămână sau mai rar carne roşie.

  1. Creşte riscul de cancer de colon

Nivelurile foarte ridicate de fier din organism pot fi un motiv pentru care consumul de carne rosie crește riscul de apariție a cancerului de colon, potrivit oamenilor de știință.

Fierul din carnea roșie declanșeaza boala atunci când intră în contact cu o genă care se găsește în intestine, numită APC, dar numai atunci când aceasta suferă o mutație.

“Fierul joacă un rol critic în controlul dezvoltării cancerului de colon la persoanele cu gena APC mutantă. Si, surprinzător, studiul nostru arată că nici chiar nivelurile foarte ridicate de fier din dietă nu cauzează cancerul în sine, dar apariția acestuia se bazează pe gena APC”, a declarat profesorul Owen Sansom, director adjunct al Institutului de Cercetare a Cancerului

 

  1. Consumul zilnic poate duce la diabet

Dacă mănânci mai mult de 100 g de carne roşie pe zi, eşti cu 19% mai predispus către diabet zaharat decât o persoană care mănâncă o cantitate mai mică de carne roşie. Acest lucru este demonstrat de cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, SUA, care avertizează că riscul este şi mai crescut, de 51%, în cazul consumului de mezeluri preparate din carne roşie, chiar dacă este vorba de o cantitate mai mică, de 50 g pe zi.

Specialiştii spun că unul dintre motivele pentru care consumul excesiv de mezeluri dă diabet este conţinutul ridicat de sodiu şi de nitriţi al acestora, care creşte rezistenţa organismului la insulină. Totuşi, să nu uităm nici de conţinutul ridicat de grăsimi saturate al cărnii roşii care, în cantităţi mari, poate duce la obezitate, o problemă asociată cu apariţia diabetului. În plus, nu este de neglijat nici faptul că acest tip de carne se digeră greu, ceea ce face ca, prin procesul de digestie, multe dintre toxinele din carne să fie acumulate în ficat, în rinichi şi în intestinul gros. De aceea, dacă vei mânca prea multă carne roşie, poţi avea şi probleme precum constipaţie, tulburări gastrice, intestinale, pancreatice şi ale sistemului biliar.

 

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

29 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

59 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: