Sari la conținut

Cum îți menții ficatul sănătos? Sfaturi utile pentru o bună funcționare

ficat sănătos

Ficatul este un organ esențial pentru organismul nostru. Tot ceea ce consumăm trece mai întâi prin ficat, având un rol semnificativ în detoxifierea și sănătatea generală a corpului. Deși acesta se poate regenera, este important să adoptăm un stil de viață echlibrat pentru a ne menține ficatul sănătos și puternic pentru cât mai mult timp.

Ficatul are multiple funcții la nivelul organismului, ceea ce îl face un organ esențial. Pentru a evita riscul îmbolnăvirii, este esențial să recunoști ce poți îmbunătăți în stilul tău de viață și cum îți poți proteja ficatul cât ma bine.

Ce funcții îndeplinește ficatul sănătos?

  • producerea de bilă, responsabilă de descompunerea grăsimilor din intestinul subțire în timpul digestiei;
  • producerea anumitor proteine pentru plasma sanguină;
  • producerea de colesterol și proteine speciale care ajută la transportarea grăsimilor prin organism;
  • transformarea excesului de glucoză în glicogen, o substanță ce poate fi ulterior convertită înapoi în glucoză, în
  • funcție de nivelul energetic de care are nevoie organismul;
  • reglarea nivelului sanguin al aminoacizilor, ce formează elementele constitutive ale proteinelor;
  • prelucrarea hemoglobinei și stocarea conținutului de fier care se regăsește în aceasta;
  • curățarea sângelui de substanțele dăunătoare;
  • reglarea coagulării sângelui;
  • combaterea infecțiilor prin producerea de factori imuni.
  • neutralizarea toxinelor și detoxifierea organismului.

Sfaturi utile pentru sănătatea ficatului

Menține o greutate corporală optimă

Kilogramele nu definesc doar aspectul fizic, dar influențează și sănătatea ficatului. Acumularea în exces de kilograme poate duce la dezvoltarea bolii ficatului gras, caracterizată de depunerea unei cantități însemnate de grăsimi în celule hepatice, ce are ca efect inflamarea țesutului hepatic și apariția leziunilor la nivelul acestuia.

Mănâncă sănătos

Este binecunoscut faptul că alimentele pe care le consumi influențează sănătatea întregului organism și, prin urmare, starea ta de bine. După cum am menționat la început, ficatul metabolizează nutrienții din alimente, astfel că este esențial să îi oferi respectivii nutrienți. Indicat este să optezi pentru o dietă bogată în fructe, legume și alte alimente care au un conținut ridicat de fibre și să eviți zaharurile rafinate, băuturile răcoritoare, dulciurile și alimentele procesate.

Exerciții fizice

În afară de o dietă adecvată, este foarte important să incluzi și exercițiile fizice în rutina ta zilnică pentru a fi în formă, de preferat câte 30 de minute/zi, de cel puțin 5 ori/săptămână.

Nu împrumuta obiecte de igienă personală

De exemplu, aparatele de ras, periuțele de dinți și tăieturile de unghii pot transporta niveluri microscopice de sânge sau alte lichide ale corpului care pot fi contaminate.

Igienizează-ți mâinile frecvent

Folosește săpun și apă caldă imediat după utilizarea băii, când ai schimbat scutecul și înainte de a pregăti sau mânca mâncare.

Citește cu atenție prospectul medicamentelor

Când medicamentele sunt luate incorect, luând prea multe, tip greșit sau amestecând medicamente, ficatul tău poate fi afectat. Nu amesteca niciodată alcoolul cu medicamente. Spune-i medicului tău despre orice medicamente, suplimente și remedii naturale sau pe bază de plante pe care le utilizezi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel