Din cuprinsul articolului
Nimeni nu este surprins de faptul că somnul este crucial pentru bunăstarea noastră generală. Dar poate ceva precum poziția noastră de somn să ne îmbunătățească sănătatea? Oare dormitul pe o parte sau pe spate ne ajută să reducem riscul de a suferi de anumite afecțiuni? Explorăm dacă există o „cea mai bună” poziție de somn care vă poate ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea generală.
Mai întâi: Contează poziția în care dormiți?
„Poziționarea în timpul somnului poate afecta multe aspecte ale sănătății, inclusiv tulburările de respirație în timpul somnului, refluxul gastroesofagian, durerile musculo-scheletice, sănătatea neurologică și chiar ridurile cosmetice ale pielii feței”, spune Philip L. Pirtle, pneumolog și specialist în medicina somnului la Houston Methodist. „Dormitul pe burtă, pe o parte sau în decubit dorsal complet [pe spate] are efecte diferite asupra fiecăreia dintre aceste afecțiuni.”
În timp ce Dr. Pirtle spune că nu există o poziție de somn „cea mai rea” sau „cea mai bună” pentru sănătatea generală, există beneficii și dezavantaje generale pentru a dormi în anumite poziții.
Dormitul pe lateral
Această poziție de somn este una dintre preferatele fanilor. Multe sondaje și studii arată că dormitul pe o parte este de departe cea mai populară poziție de somn. Și poate că din motive întemeiate.
„Dormitul pe o parte pare să aibă cel mai puțin impact negativ asupra sănătății”, spune Dr. Pirtle.
Dormitul lateral este asociat cu mai multe beneficii potențiale pentru sănătate. Interesant este faptul că partea corpului pe care doarme o persoană poate afecta beneficiile pe care le poate primi.
„Există dovezi rezonabil de bune că dormitul pe o parte sau cu capul ușor ridicat este asociat cu o incidență mai mică a bolilor neurodegenerative decât dormitul în decubit dorsal complet”, spune Dr. Pirtle. „Acest lucru nu înseamnă că dormitul în decubit dorsal cauzează demența, dar există o asociere”.
Se crede că sistemul nervos central colectează deșeuri pe tot parcursul zilei, în timp ce suntem treji. În timpul somnului, lichidul cefalorahidian va elimina aceste deșeuri, inclusiv beta-amiloidul, o proteină care se aglomerează și creează placa asociată cu boala Alzheimer. Dormitul pe o parte, în special pe partea dreaptă, îi poate ajuta pe oameni să elimine aceste deșeuri mai ușor și mai bine decât alte poziții de somn.
Dormitul pe o parte este cunoscut sub numele de terapie pozițională pentru apneea obstructivă de somn
Încercarea de a dormi în timp ce așteptați ca un antiacid să își facă efectul în timpul unui episod de arsuri la stomac poate fi o sarcină monumentală. Pentru cei care suferă de reflux gastroesofagian (GERD), dormitul pe o parte poate ajuta la ameliorarea problemei.
„Dormitul pe o parte poate face ca GERD să fie mai puțin proeminent”, spune Dr. Pirtle.
Observați deja o tendință? Dormitul pe o parte poate fi folosit împreună cu alte tratamente pentru a combate o tulburare de somn comună.
„Dormitul pe o parte este cunoscut sub numele de terapie pozițională pentru apneea obstructivă de somn și poate scădea tendința de obstrucție și de a avea o respirație inadecvată”, spune Dr. Pirtle. „Pentru majoritatea oamenilor, totuși, acest lucru nu ar trebui să înlocuiască terapia reală, cum ar fi CPAP sau un dispozitiv de avansare mandibulară.”
Dormitul lateral este, de asemenea, recomandat pentru cei care se confruntă cu dureri ocazionale. Potrivit doctorului Pirtle, dormitul pe o parte cu o pernă mică între genunchi este poziția recomandată pentru a face față durerilor de gât și de spate.
Dormitul în spate
Nu ne place să vă spunem asta, dar nu există prea multe vești bune pentru cei care dorm pe spate. Dormitul pe spate, numit și dormitul în decubit dorsal sau dormitul pe spate, are beneficii, dar dezavantajele pot fi mai mari decât acestea.
„Interesant este că dormitul complet în decubit dorsal poate fi benefic pentru persoanele cu dureri de spate și este cel mai puțin probabil să ducă la apariția ridurilor faciale”, spune Dr. Pirtle.
„Dar dormitul în decubit dorsal poate agrava refluxul gastroesofagian și este de obicei mai rău pentru persoanele cu apnee obstructivă în somn, precum și pentru riscul de boli neurodegenerative.”
Dormitul pe spate este asociat cu rate mai mari de sforăit, în special la persoanele cu apnee obstructivă în somn netratată. Atunci când dormim pe spate, poziția limbii și a maxilarului poate fi orientată în jos, aglomerând căile respiratorii.
Dar pentru cei cu probleme cronice ale spatelui, menținerea unei poziții neutre a coloanei vertebrale cu o pernă sau un prosop sub genunchi în timp ce dormiți pe spate poate ajuta la prevenirea rigidității sau a durerii.
Dormitul pe burtă
Dacă dormitul pe burtă este poziția ta preferată, ești într-adevăr o persoană rară. Numită poziția culcat pe spate, dormitul pe piept și pe burtă este una dintre cele mai puțin populare poziții de somn. Diferite sondaje și studii arată că doar 10% până la 20% dintre oameni preferă să doarmă pe burtă. Și poate că este un noroc că numărul este atât de mic.
„Dormitul pe burtă pare să aibă un impact negativ asupra mai multor aspecte ale sănătății”, spune Dr. Pirtle.
În timp ce dormitul pe burtă îi poate ajuta pe oameni să își mențină căile respiratorii deschise, ceea ce poate contribui la diminuarea sforăitului și a problemelor ușoare de respirație în timpul somnului. Acestea fiind spuse, dormitul pe burtă ar putea fi cea mai proastă poziție pentru coloana vertebrală.
În timp ce se află pe burtă, cineva ar trebui să își întoarcă capul într-o parte pentru a respira cu ușurință. Acest lucru poate pune presiune pe gât și aplatizează curba naturală în formă de S a coloanei vertebrale în timp ce dormim. Acest lucru poate face ca această poziție să fie cea mai proastă pentru cei cu dureri de gât și de spate.
Vă faceți griji în legătură cu îmbătrânirea grațioasă? Dormitul pe burtă vă expune, de asemenea, la riscul apariției „liniilor de somn” sau a „ridurilor de somn”, linii orizontale sau înclinate pe faptă care se dezvoltă pe măsură ce dormim. Deși este mai mult o problemă cosmetică decât ceva care poate provoca disconfort, liniile se pot dezvolta atât pentru cei care dorm pe burtă, cât și pentru cei care dorm pe o parte.