Din cuprinsul articolului
Există multe boli și afecțiuni de care o persoană poate suferi de-a lungul vieții, deși, de multe ori, nivelul de gravitate poate varia, deoarece poate dura doar câteva zile, dar poate fi persistentă și ani de zile și poate chiar pune în pericol viața pacientului, în funcție de complexitate.
Un exemplu în acest sens este cancerul de colon și hemoroizii, două probleme de sănătate legate de această zonă a corpului care sunt uneori confundate și pot da naștere la mii de necunoscute. De aceea, inițial, este important să cunoaștem aspectele care ies în evidență în fiecare caz.
Cancerul de colon
Aceasta este o boală care, după cum sugerează și numele, afectează direct colonul, cunoscut și sub numele de intestinul gros, și zona rectală. Această patologie este cauzată de creșterea necontrolată a polipilor sau a celulelor „deteriorate”, care se pot „transforma în cancer, deși nu este întotdeauna cazul”, potrivit site-ului HCB Hospitals Group.
De fapt, deși tinde să apară în orice interval de vârstă, apare în general la vârstnici, începând cu vârsta de 50 de ani, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai frecvente tumori – după cancerul de piele – atât la bărbați, cât și la femei.
Clinica Mayo a precizat că acești polipi care apar în intestinul gros sunt, de obicei, mici și „generează puține sau niciun simptom” de la începutul dezvoltării lor, astfel că unii oameni își dau seama că îl au când este deja avansat. De aici și importanța unui control periodic la medic, un specialist în sănătate, pentru a depista la timp problema și a oferi astfel un tratament în funcție de fiecare nevoie.
Simptomele
Totuși, printre semnele de alarmă la care trebuie să fim atenți se numără:
- Modificări persistente ale obiceiurilor intestinale sau ale consistenței scaunelor, inclusiv diaree sau constipație.
- Sângerare rectală sau sânge în scaun.
- Disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau dureri.
- Senzația că intestinul nu se golește complet.
- Slăbiciune sau oboseală.
- pierdere inexplicabilă în greutate.
Hemoroizi
Această patologie are de-a face cu inflamarea sau umflarea venelor din jurul anusului sau din partea inferioară a rectului. Există chiar două tipuri: externe, care se formează sub pielea din jurul anusului, și interne, care apar în mucoasa din această zonă.
Această afecțiune apare atunci când există o presiune prea mare asupra acestor canale, care poate fi cauzată de eforturi în timpul mișcărilor intestinale, constipație sau diaree cronică, o dietă săracă în fibre, slăbirea țesuturilor de susținere din anus și rect și poate apărea și în urma ridicării frecvente de greutăți, potrivit MedlinePlus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.
Simptome
Agenția de sănătate a prezentat, de asemenea, o serie de simptome ale hemoroizilor frecvenți. De asemenea, a avertizat că, deși „nu sunt dureroși, dacă se formează un cheag de sânge, pot provoca multă durere”.
- Sânge roșu aprins nedureros din rect.
- Mâncărimi anale.
- Durere anală mai ales în timpul șederii.
- durere în timpul defecației
- Unul sau mai multi noduli tari și sensibili în apropierea anusului.
Cel mai bun mod de a afla de ce suferă o persoană este de a face un consult la un medic de familie pentru a obține un control exact al patologiei. Cu toate acestea, unul dintre cele mai alarmante simptome în cazul ambelor boli este sângerarea din rect sau sângele din scaun, astfel că un diagnostic precoce ar putea preveni probleme mai grave.