Din cuprinsul articolului
Ouă proaspete sau vechi. Ouăle sunt printre cele mai nutritive alimente, însă pot deveni un pericol pentru sănătate dacă sunt vechi, provin de la păsări bolnave sau nu au fost păstrate în condiții bune.
Ouăle pot fi contaminate cu Salmonella, o bacterie care produce la oameni toxiinfecții alimentare care se manifestă prin febră, vărsături, dureri abdominale însoţite de diaree.
Exista cateva trucuri prin care poti afla daca ouale provin de la gaini sanatoase sau nu. Iata la ce indicii sa fiti atenti:
• Rezistenta si densitatea cojii: daca abia ca atingeti oul si se sparge, mergeti mai departe. Cu cat dieta gainii este mai bogata, cu atat coaja este mai rezistenta. Un ou nu se sparge asa usor daca este sanatos.
• Culoarea galbenusului: Majoritatea consuma oua cu un galbenus deschis la culoare. Aceasta nu este culoarea ideala. Galbenusul oului ar trebui sa fie portocaliu- cu cat este culoarea mai inchisa, cu atat mai bine.
• Densitatea galbenusului: Ar trebui de asemenea sa verificati densitatea galbenusului pentru a determina calitatea oului.
Galbenusurile provenite de la gainile sanatoase sunt mai groase si mai rotunde. Asta inseamna un gust mai bun si mai multi nutrienti.
Cercetatorii atrag atentia asupra importantei unei gaini cu nutritie buna. Un studiu demonstreaza faptul ca un consum crescut de beta caroten, al gainii, creste si nivelul de beta caroten din ou.
Cum testați prospețimea ouălor
Cea mai simplă metodă de a testa prospeţimea ouălor este să le cufundaţi într-un castron cu apă. Unul foarte proaspăt se va lăsa imediat la fund datorită greutăţii sale. Unul mai puţin proaspăt, în care a pătruns aerul, se va lăsa mai greu la fund, iar dacă este stricat va pluti.
O altă metodă de a verifica starea ouălor este să să spargeţi unul dintre ele într-o farfurie. Dacă gălbenuşul este rotund şi compact şi rămâne în centrul oului, înseamnă că acesta este proaspăt. În schimb, dacă gălbenuşul se dispersează, înseamnă că oul este vechi.