Cum îţi dai seama dacă aluniţele tale sunt cancerigene

Detectarea precoce a cancerului de piele poate fi un pas salvator, mai ales în cazul unor forme extrem de periculoase, cum ar fi melanomul şi carcinomul cu celule scuamoase. Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, spune că primele semne ale acestei afecţiuni pot fi depistate în stadiu incipient chiar şi de către pacient, la domiciliu, prin monitorizarea în mod regulat a aluniţelor şi observarea unor neregularităţi care indică potenţial cancerigen.

În ciuda faptului că fiecare persoană are cel puţin o aluniţă (nev), puţini dintre noi ştiu să distingă un nev sănătos de unul care are potenţialul de a se transforma în cancer de piele. Acesta este motivul pentru care medicii dermatologi recomandă să acordăm o atenţie deosebită aluniţelor şi să le examinăm periodic (de preferat lunar) pentru a descoperi din timp semnale ale unor boli extrem de grave.

Depistarea aluniţelor cu potenţial cancerigen

O bună informare cu privire la caracteristicile aluniţelor periculoase, precum şi monitorizarea lor periodică acasă pot ajuta la identificarea nevilor cu potenţial cancerigen  într-un stadiu incipient, în care ar putea fi trataţi prin simplă excizie.

“Deşi melanomul apare cel mai adesea pe cele mai expuse la soare părţi ale corpului (de obicei pe picioarele la femei şi pe piept şi spate la bărbaţi), această boală se poate dezvolta oriunde – chiar şi pe scalp, fapt pentru care este foarte important ca verificarea pielii să fie amănunţită. Trebuie să verificăm cu atenţie întregul corp, inclusiv degetele de la picioare şi tălpile”, recomandă specialistul dermatolog.

Este ideal şi recomandat ca aluniţele asupra cărora avem dubii să fie examinate de către dermatolog. În cazul în care există multe aluniţe, dificil de monitorizat, care au nevoie de o urmărire foarte atentă şi minuţioasă, soluţia ideală este cartografierea lor sau “molemapping”, o procedură care trebuie realizată în cabinetul dermatologic.

Regula ABCDE

Leziunile cutanate asociate cu melanomul au anumite caracteristici denumite “ABCDE”, care pot fi uşor de indentificat de la o verificare la alta a pielii:

Asimetrie – dacă o jumătate din aluniţă este diferită în mărime sau formă în comparaţie cealaltă jumătate. Pentru a vedea dacă o aluniţă este asimetrică folosiţi o riglă opacă şi acoperiţi jumătate din aluniţă, iar ulterior comparaţi-o cu cealaltă jumătate. Dacă există diferenţe, înseamnă că aluniţa este asimetrică;

B (border) – dacă marginea aluniţei este neregulată;

Culoare – poate fi un semn al unei boli de piele; dacă există multe culori pe o aluniţă, atunci aceasta ar trebui prezentată unui medic dermatolog de urgenţă;

Diametru – aluniţele care cresc într-o perioadă scurtă de timp la adulţi pot reprezenta activitate atipică şi chiar malignă;

Evoluţie – aluniţele care îşi schimbă structura reprezintă un semnal de alarmă. Pont: atenţie mare şi la aluniţele plane, nu doar la cele care devin palpabile;

Aluniţele care sângerează frecvent şi nu se vindecă uşor, la fel ca şi aluniţele nou apărute la persoanele adulte, în special dacă au o formă, culoare, structură diferită de celelalte, reprezintă motive serioase de prezentare la medicul dermatolog pentru un control de specialitate.

Recent Posts

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

6 minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

25 de minute ago

Anchetă de proporții în Sănătate: emitere de documente medicale false pentru a obține ilegal certificat de handicap. Ce au descoperit oamenii legii?

La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…

46 de minute ago

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

o oră ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

o oră ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

2 ore ago

Citeste si: