Cum îți dai seama dacă ai intrat la menopauză?

Pe măsură ce trecem prin schimbările hormonale, atât de multe femei se întreabă „De unde știu dacă sunt la menopauză?” Asta pentru că simptomele cu care te confrunți astăzi pot fi frustrante și confuze și vrei să știi ce le provoacă.

O parte din confuzie este legată de faptul că nu există un singur moment care să confirme că intri în menopauză. În schimb, experimentați o tranziție treptată de la perimenopauză (perioada care duce la menopauză) la menopauză, care este definită ca fiind la un an după ultima menstruație.

Până la momentul în care multe femei încep „oficial” menopauză, au avut simptome de ceva timp – variind de la câteva luni până la mai mult de 10 ani. Asta pentru că hormonii încep să se schimbe și să fluctueze cu mult înainte ca menstruația să se oprească.

Unde esti in aceasta tranzitie? Aruncă o privire la graficul de mai jos pentru a vedea o evoluție aproximativă a modificărilor hormonale care pot avea loc în corpul tău chiar acum. Amintiți-vă că fiecare femeie este unică și că severitatea și frecvența simptomelor depind în mare măsură de cât de mult sprijiniți corpul.

Etapa pre-menopauză

În timpul etapei de pre-menopauză a vieții, o femeie are ciclul menstrual obișnuit, este în primii ani de fertilitate și nu are simptome vizibile de menopauză. Din punct de vedere tehnic, o femeie se află în stadiul de pre-menopauză în orice moment înainte de a intra în perimenopauză.

Etapa de perimenopauză

Perimenopauza este o etapă de tranziție între pre-menopauză și menopauză. Această etapă începe de obicei la 40 de ani și durează câțiva ani. În acest timp, rezultatele schimbărilor hormonale vor deveni vizibile pe măsură ce ovarele încetează să funcționeze. Pe măsură ce producția de estrogen încetinește și sunt eliberate mai puține ouă, apar adesea simptome comune de perimenopauză, cum ar fi următoarele:

  • Perioade mai scurte și tot mai neregulate
  • Schimbări frecvente de dispoziție
  • Scăderea apetitului sexual
  • Bufeuri și transpirații nocturne
  • Uscăciunea vaginală
  • Dureri de cap
  • Ceață a creierului sau dificultăți de concentrare
  • Dureri de articulații sau mușchi

În timp ce fertilitatea este redusă și reproducerea este mai puțin probabilă, o femeie poate rămâne însărcinată în timpul perimenopauzei.

Etapa de menopauză

Menopauza poate afecta femeile de la 30 la 60 de ani. Cu toate acestea, vârsta medie de debut a menopauzei la femeile americane este de 51 de ani. Pentru a fi luată în considerare la menopauză, o femeie trebuie să fi avut ciclu menstrual timp de 12 luni consecutive. Ovarele au încetat să funcționeze complet și nu mai eliberează ovule.

Pentru femeile aflate la menopauză, bufeurile sunt cea mai frecventă plângere. În plus, aceste bufeuri pot fi însoțite de o creștere a frecvenței cardiace. Femeile pot observa, de asemenea, scăderea plenitudinei sânilor, părul mai subțire, creșterea crescută a părului facial sau incontinența urinară pe măsură ce podeaua pelvină devine mai relaxată.

Etapa post-menopauză

Odată ce o femeie a depășit un an întreg fără ciclu menstrual, ea este considerată postmenopauză. Ea va rămâne în această etapă pentru tot restul vieții. Din fericire, în această perioadă, simptomele care au marcat anii perimenopauzei și menopauzei încep să scadă, lăsând majoritatea femeilor mai confortabile din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, din cauza scăderii estrogenului, riscul pentru afecțiuni precum osteoporoza și bolile de inimă crește în acest timp. Pentru femeile care au ajuns în stadiul de postmenopauză al vieții, un stil de viață sănătos și terapia de substituție hormonală pot fi cheia pentru a ține la distanță complicațiile legate de hormoni.

Esti in perimenopauza sau menopauza? Aruncă o privire la simptomele tale individuale

Este posibil să nu realizați că, pe lângă bufeurile, transpirațiile nocturne și chiar uscăciunea vaginală, există multe alte simptome legate de schimbările hormonale, cum ar fi anxietatea, schimbările de dispoziție și iritabilitatea în menopauză sau perimenopauză. Mai mult, deoarece nu există teste medicale precise pentru a determina dacă sunteți în perimenopauză sau menopauză, cel mai bun mod de a ști este să luați în considerare numărul și severitatea simptomelor pe care le întâmpinați.

Simptomele perimenopauzei și menopauzei

  • Perioadele neregulate
  • Bufeuri și/sau transpirații nocturne
  • Simptome asemănătoare PMS (crampe, balonare, sensibilitate la sâni, dureri de cap și/sau iritabilitate)
  • Dificultăți de somn
  • Oboseală și/sau pierdere de energie
  • Te simți trist, capricios sau copleșit
  • Senzație de anxietate, atacuri de anxietate sau palpitații temporare ale inimii
  • Senzație de uitare, minte neclară sau confuz
  • Iritabilitate sau pur și simplu nu te simți cu tine
  • Balonare, gaze, diaree, constipație sau greață
  • Articulații rigide sau dureroase
  • Creștere în greutate, mai ales în jurul mijlocului
  • Pierderea libidoului sau modificarea dorinței sexuale
  • Uscăciunea vaginală
  • Pofte (dulciuri, carbohidrați etc.)
  • Rărirea părului sau căderea părului

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

2 minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

11 minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

31 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: