Categories: Stil de viaţă

Cum îți dai seama că peștele pe care vrei să îl cumperi e vechi sau stricat

Din cuprinsul articolului

Cum recunoști peștele vechi sau stricat. Dacă doriţi să cumpăraţi produse din peşte proaspăt (refrigerat/congelat), este important să fiţi foarte atenţi la aspectul exterior al produsului pentru a putea evalua gradul de prospeţime.

Evitaţi să cumpăraţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă sau deshidratată, pete de mucegai, miros sau culoare modificate sau care par vechi.

Un peşte proaspăt trebuie să aibă corpul rigid şi rezistent când este apăsat, dar în acelaşi timp să fie elastic. Pielea trebuie să fie lucioasă şi viu colorată, iar solzii să fie strălucitori şi bine prinşi în piele, lipiţi unul de altul. Ochii trebuie să fie limpezi şi transparenţi, iar în cazul în care sunt opaci sau înfundaţi în orbite, trebuie evitat produsul respectiv.

Pielea și ochii, primele indicii

Pentru a verifica prospetimea unui peste înainte de a-l cumpăra, puteţi să îl atingeţi cu degetele şi să observaţi cât de rigid este. Cu cât este mai ferm, cu atât este mai proaspăt.

Dacă un peşte a fost prins recent, pielea sa va fi strălucitoare. În cazul în care pielea pare mată, este posibil ca peştele să fi fost decongelat anterior. O altă modalitate de a evalua prospetimea unui peşte este să verificaţi ochii. Aceştia trebuie să fie bombaţi, uşor ieşiţi în afară, iar pupila să fie neagră.

Dacă un peşte pierde mult sânge atunci când este curăţat, acesta este un semn bun că a fost prins recent şi nu a fost ţinut în congelator. În cazul în care achiziţionaţi un peşte deja curăţat de solzi, trebuie să inspectaţi cu atenţie pielea şi carnea acestuia. Culoarea pielii trebuie să fie uniformă şi fără pete, iar carnea trebuie să fie fermă şi elastică. Dacă apăsaţi cu degetul în abdomenul peştelui, acesta ar trebui să revină imediat la forma iniţială. Dacă carnea este moale, înseamnă că peştele este alterat.

Un comenrciant cinstit îți va sugera să verifici branhiile unui pește întreg înainte de a-l cumpăra. Dacă sunt roz sau roșiatice, înseamnă că este proaspăt, însă dacă au început să capete o nuanță cărămizie, înseamnă că peștele a început să se altereze.

Mirosul este un alt factor important în determinarea prospețimii peștelui pe care intenționezi să îl cumperi. Deși mirosul de pește în sine nu este plăcut, mirosul de pește alterat este de două-trei ori mai puternic și înțepător. Peștele proaspăt trebuie să aibă un miros slab.

Recent Posts

Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 – 20 noiembrie. Scapă de datorii și fac achiziții importante

Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…

9 ore ago

Combinația de medicamente care oprește progresia cancerului pulmonar cu peste 40% mai mult decât tratamentul standard

Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…

9 ore ago

Cum arată negii cancerigeni din zona intimă și cum îi poți trata

Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…

10 ore ago

Testul medical gratuit care poate depista cancerul înainte de apariția simptomelor

Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…

10 ore ago

Patru zodii scapă de ghinion după 15 noiembrie când Saturn iese din retrograd

Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…

11 ore ago

Psiholog: „10 lucruri pe care un om inteligent NU le face”

10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…

11 ore ago

Citeste si: