Din cuprinsul articolului
Cum recunoști peștele vechi sau stricat. Dacă doriţi să cumpăraţi produse din peşte proaspăt (refrigerat/congelat), este important să fiţi foarte atenţi la aspectul exterior al produsului pentru a putea evalua gradul de prospeţime.
Evitaţi să cumpăraţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă sau deshidratată, pete de mucegai, miros sau culoare modificate sau care par vechi.
Un peşte proaspăt trebuie să aibă corpul rigid şi rezistent când este apăsat, dar în acelaşi timp să fie elastic. Pielea trebuie să fie lucioasă şi viu colorată, iar solzii să fie strălucitori şi bine prinşi în piele, lipiţi unul de altul. Ochii trebuie să fie limpezi şi transparenţi, iar în cazul în care sunt opaci sau înfundaţi în orbite, trebuie evitat produsul respectiv.
Pielea și ochii, primele indicii
Pentru a verifica prospetimea unui peste înainte de a-l cumpăra, puteţi să îl atingeţi cu degetele şi să observaţi cât de rigid este. Cu cât este mai ferm, cu atât este mai proaspăt.
Dacă un peşte a fost prins recent, pielea sa va fi strălucitoare. În cazul în care pielea pare mată, este posibil ca peştele să fi fost decongelat anterior. O altă modalitate de a evalua prospetimea unui peşte este să verificaţi ochii. Aceştia trebuie să fie bombaţi, uşor ieşiţi în afară, iar pupila să fie neagră.
Dacă un peşte pierde mult sânge atunci când este curăţat, acesta este un semn bun că a fost prins recent şi nu a fost ţinut în congelator. În cazul în care achiziţionaţi un peşte deja curăţat de solzi, trebuie să inspectaţi cu atenţie pielea şi carnea acestuia. Culoarea pielii trebuie să fie uniformă şi fără pete, iar carnea trebuie să fie fermă şi elastică. Dacă apăsaţi cu degetul în abdomenul peştelui, acesta ar trebui să revină imediat la forma iniţială. Dacă carnea este moale, înseamnă că peştele este alterat.
Un comenrciant cinstit îți va sugera să verifici branhiile unui pește întreg înainte de a-l cumpăra. Dacă sunt roz sau roșiatice, înseamnă că este proaspăt, însă dacă au început să capete o nuanță cărămizie, înseamnă că peștele a început să se altereze.
Mirosul este un alt factor important în determinarea prospețimii peștelui pe care intenționezi să îl cumperi. Deși mirosul de pește în sine nu este plăcut, mirosul de pește alterat este de două-trei ori mai puternic și înțepător. Peștele proaspăt trebuie să aibă un miros slab.