Sari la conținut

Cum îți dai seama că ești însărcinată. Primele semne de sarcină explicate de ginecolog

Cum îți dai seama că ești însărcinată. Testul de sarcină și ecografia sunt modalitățile prin care se confirmă că ești gravidă. Dar există și semne care te pun pe gânduri și te fac să te întrebi: oare sunt însărcinată? Iată zece semne, explicate de dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, care îți indică faptul că vei deveni mamă.

Cum îți dai seama că ești însărcinată

1. Lipsa menstruației
În principiu este cel mai evident semn de sarcină. Deși sunt și cazuri în care o întârziere mare te pune pe jar și ulterior se dovedește că a fost o alarmă falsă. Stresul, dieta sau un program de viață haotic pot deregla și ceea ce știai că „merge ceas”.
2. Sensibilitate la nivelul sânilor
Durerea sau furnicăturile resimțite la nivelul sânilor sunt printre cele mai frecvente semne că ești însărcinată. Și apar devreme, în primele săptămâni, când sânii încep să își schimbe și forma, pregătindu-se să producă lapte.
3. Areole mărite și închise la culoare
Pentru multe femei hormonii pot determina areolele (cercurile din jurul sfârcurilor) să se lărgească și să se închidă la culoare.
4. Sângerare de implantare
După circa zece până la 14 zile de la concepție, unele femei primesc „semnul” că ovulul fecundat s-a implantat în stratul intern al uterului (endometru). În comparație cu menstruația obișnuită, acest tip de sângerare durează mai puțin, iar sângele este în cantitate mai mică sau doar sub formă de câteva picături de sânge vaginal, de o culoare mai deschisă, roz. Uneori, hemoragia de implantare poate fi însoțită de crampe abdominale, asemănătoare celor din timpul menstruației.
5. Oboseală
Să te simți foarte obosită (fără motive întemeiate) este unul dintre primele și cele mai frecvente semne că ești însărcinată.
6. Greață
Greața este, fără îndoială, unul dintre cele mai frecvente simptome de sarcină. Este întâlnită în aproximativ 80% dintre cazuri și este provocată de creșterea nivelului de hormoni. La multe viitoare mămici ea este prezentă numai dimineața, dar sunt și situații în care este prezentă pe tot parcursul zilei.
7. Sensibilitate la mirosuri
Fără a exagera, am putea spune că cel mai eficient test de sarcină este… nasul. Care, dacă ești însărcinată, reacționează la mirosurile puternice, dar și la cele obișnuite sau care înainte de a rămâne gravidă chiar îți plăceau. Inclusiv al propriului parfum sau… partener.
8. Creșterea temperaturii bazale
Dacă ți-ai monitorizat temperatura bazală, un semn că ești însărcinată este o creștere a acesteia cu aproximativ un grad, care durează mai mult de două săptămâni după ovulație.
9. Apetit crescut
Organismul unei femei însărcinate „lucrează” din greu pentru a… crește acel copil. Ca urmare, are nevoie de mai multe calorii. De aceea îți este foame mai tot timpul…
10. Amețeli, senzație de leșin
Schimbările hormonale, la care se adaugă și bătăile mai rapide ale inimii pentru a pompa mai mult sânge în organism, duc treptat la scăderea tensiunii arteriale imediat după instalarea sarcinii. De acolo durerile de cap, amețelile și senzația de leșin.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel