Cum îți dai seama că ești deshidratat. Primele semne de avertizare

Cum îți dai seama că ești deshidratat.  Deshidratarea apare atunci când organismul pierde mai multă apă decât ia. Transpirația excesivă este cea mai frecventă cauză a pierderii de apă. Deshidratarea este afecțiunea în care corpul pierde mai multă apă decât o folosește organismul. Acest lucru poate duce la un deficit de apă și a electroliților din organism, afectând funcționarea normală.

Cauzele deshidratării pot fi diverse, cum ar fi transpirația excesivă din cauza efortului fizic sau a temperaturilor ridicate, diareea, vărsăturile, febra, urinarea frecventă sau consumul insuficient de lichide. Unele persoane pot fi mai predispuse la deshidratare, cum ar fi copiii mici, vârstnicii, persoanele cu boli cronice sau cei care trăiesc în zone cu temperaturi ridicate și umiditate crescută, notează doc.ro.

Potrivit medicilor, consumul recomandat de lichide pentru o persoană normală este de 10 pahare de apă zilnic.

Cauze care pot duce la apariția deshidratării

Oameni care petrec mult timp în aer liber, care transpiră foarte mult, vârstnicii, bolnavii cu afecțiuni cronice, atleții (cicliștii, fotbaliștii, maratoniștii etc.), sugarii și copiii de vârste mici sunt persoanele cele mai expuse riscului de deshidratare.

Factori de risc care pot duce la deshidratare:

Transpirația excesivă, mai ales în timpul verii, când temperaturile sunt ridicate. Atunci când îți este cald, glandele apocrine eliberează un amestec de apă și electroliți pentru a reduce temperatura corpului, iar acestea trebuie înlocuite rapid printr-un consum mai mare de lichide.

Anumite boli, în special cele caracterizate prin diaree și vărsături. Aceste condiții pot duce la pierderi masive de apă și minerale care sunt esențiale pentru controlul muscular, fluxul sanguin și oxigenarea țesuturilor. Dacă afecțiunea nu este tratată corespunzător și aportul de lichide nu este crescut, deshidratarea, precum și riscul de accident vascular cerebral și comă sunt crescute.

    • Febra – adeseori, organismul reacționează prin transpirație excesiva, pentru a echilibra temperatura corpului.
    • Urinarea excesivă, ca urmare a unor afecțiuni de natură hormonală, endocrinologică (diabetul insipid) sau sistemice (diabetul zaharat).
    • Consumul excesiv de cafea și alcool.

Simptomele deshidratării

În funcție de gradul de severitate și de persoana afectată, simptomele deshidratării pot varia.

Somnolența, gura deshidratată, senzația de sete, piele uscată, constipația, amețeala și durerile de cap sunt semne ale deshidratării în forme ușoare.

În cazul deshidratării severe, aceste simptome sunt completate de: sete excesivă, lipsa transpirației, tensiune arterială scăzută, ritm cardiac accelerat, respirație rapidă, febră, ochi înfundați, urină de culoare închisă, piele lipsită de elasticitate, care nu își revine imediat în urma ciupirii, testată de obicei la nivelul încheieturii mâinii.

Dacă prezinți unul sau mai multe dintre aceste simptome, este important să bei mai multe lichide și să iei măsuri pentru a preveni deshidratarea. În cazul în care simptomele persistă sau devin mai grave, ar trebui să consulți un medic.

Pentru pacienții cardiaci sau hipertensivi, sau cei care se confruntă cu tensiune oscilantă și se află sub tratament, medicația trebuie administrată cu multă apă, pentru a evita o concentrație mai mare în sânge, în condițiile deshidratării.

Deshidratarea intensă poate genera și accentuarea formării trombilor, responsabile de accidente vasculare, de aceea persoanele predispuse la fenomene de coagulare (fibrilații, aritmii, insuficiență venoasă) trebuie să se asigure că nu ajung în această situație și să se asigure că în timpul zilelor caniculare au un aport constant și suficient de apă.

Și persoanele care suferă de afecțiuni renale sau litiază trebuie să evite activ deshidratarea.

Metode de prevenire


Pentru a preveni deshidratarea, consumă alimente bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele, acestea pot contribui la hidratarea organismului. Căpșunile, pepenele galben sau roșu, castraveții, roșiile și portocalele sunt exemple de alimente bogate în apă.

Dacă ești bolnav și prezinți vărsături sau episoade de diaree, asigură-te că te hidratezi corespunzător cu apă sau ceai de mentă, călduț, ușor îndulcit cu miere.

De asemenea, hidratează-te când faci mișcare. În cazul în care faci sport în aer liber, în special în timpul verii, când temperaturile sunt crescute, consumă 1-3 pahare cu apă înainte, în timpul și după antrenament.

Îmbracă-te lejer, cu haine subțiri din materiale naturale și evită să stai mult timp în soare la orele prânzului, chiar și un colț de umbră aduce avantaje în timpul caniculei.

Aerisește și răcorește mașina încinsă la soare înainte de a te înscrie în circulație, deschizând toate portierele și sistemele de ventilație sau aerul condiționat.

Stropește-te cu apă pe față și palme, preferabil rece, dar chiar și la temperatura ambientală poate fi utilă. Astfel, prin evaporare, apa preia din căldura organismului, mai ales în zone reflexe – față, pleoape, urechi, palme, tălpi.

Consumă zilnic minimum 2 litri de lichide, în special apă sau băuturi speciale, îmbogățite cu electroliți.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

5 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: