Cum îţi dai seama că ai probleme cu tiroida? Un semn de boală care poate fi observat extrem de uşor

Tiroida este o glandă de dimensiune mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului și care face parte din sistemul endocrin, responsabil de coordonarea multor activități ale organismului. În cazul glandei tiroide, este vorba despre producerea de hormoni care reglează metabolismul.

Însă, atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului.

Nediagnosticate, bolile tiroidei nu doar că afectează psihicul bolnavilor, ci le cauzează și afecțiuni cardiovasculare. Există o serie de semne şi simptome care pot orienta pacientul că are o problemă cu tiroida şi trebuie să meargă la un consult de specialitate.

Un astfel de indiciu îl reprezintă oboseala continuă, la fel ca şi irascibilitatea sau episoadele de depresie. Astfel, oboseala cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei) ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Medicii atrag atenţia că sunt semne că pacientul trebuie să-și examineze nivelul de TSH din sânge – atrag atenţia specialiştii, care susţin că medicii de familie trebuie să le recomande pacienților să-și facă investigații endocrinologice, pentru depistarea precoce a bolilor tiroidei şi evitarea apariţiei complicaţiilor.

De cele mai multe ori însă, pacienţii cred că problemele cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viață haotic. Oboseala este, deci, un simptom foarte frecvent întâlnit al hipotiroidismului (când glanda tiroidă este subactivă), având loc drept rezultat al scăderii producției de hormoni tiroidieni.

Aşadar, simptomul clasic de hipotiroidism este epuizarea totală, care se manifestă prin dorinţa de a dormi toată ziua, chiar şi după un somn odihnitor în timpul nopţii. Explicaţia medicilor este simplă: dacă nivelurile hormonilor tiroidieni sunt scăzute, la fel este şi nivelul energiei.

Alte semne şi simptome includ fluctuații ale greutății, constipația sau, la femei, ciclul menstrual neregulat și scăderea libidoului.

Diagnosticarea dereglărilor glandei tiroide

De obicei, prima etapă în procesul de screening pentru afecțiuni tiroidiene o reprezintă testarea nivelului de hormon de stimulare tiroidiană, adică a TSH-ului, potrivit smartmedic.ro. Testele de sânge pot să arate un nivel crescut al TSH-ului, precum și niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni (T3 sau T4), care sunt semne ale hipotiroidismului.

În schimb, dacă nivelul TSH-ului este scăzut, iar cel al hormonului T4 este ridicat, poate fi vorba despre hipetiroidism. În acest caz, chiar examinarea fizică poate identifica o tiroidă mărită, ochi bulbucați, semne ale unui metabolism intens, puls mărit și tensiune arterială crescută.

Alte investigații specifice includ testarea nivelului de anticorpi din sânge sau ecografie tiroidiană, pentru diagnosticarea gușei, respectiv a nodulilor tiroidieni – în cazul nodulilor, poate fi nevoie și de o probă de biopsie pentru a stabili dacă aceștia sunt maligni sau benigni.

Recent Posts

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

15 minute ago

HOROSCOP. ZODIILE care vor păși cu dreptul în 2025 şi vor fi protejate de astre

În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…

45 de minute ago

STUDIU. Utilizarea reţelelor sociale, rol important în reducerea simptomelor depresiei

Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…

o oră ago

Medic ortoped: TOP 5 ponturi pentru tratarea durerilor articulare în sezonul rece

Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…

2 ore ago

Avertisment: obiceiul nociv care poate duce la cancer de colon

O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…

2 ore ago

ANM, în alertă! Lapoviță și ninsori, vremea se va răci brusc

România traversează o perioadă de tranziție meteorologică, cu temperaturi în creștere până la mijlocul săptămânii,…

3 ore ago

Citeste si: