Din cuprinsul articolului
Această afecțiune trebuie să fie diagnosticată de către un medic specialist, dar provoacă unele simptome care pot fi identificate.
Sindromul colonului iritabil este una dintre cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinale în rândul pacienților care raportează disconfort abdominal. Pentru a fi diagnosticat, cadrele medicale trebuie mai întâi să excludă faptul că persoanele nu au infecții produse de unele bacterii sau paraziți care provoacă, de asemenea, dureri sau semne de boală.
Centrul de cercetare de la Clínica Universidad de Navarra (CUN) avertizează că este o afecțiune care apare mai frecvent în rândul femeilor și poate afecta o proporție mai mare de persoane tinere, în special pe cele sub 35 de ani.
„Este mai frecventă la pacienții cu alte patologii digestive funcționale (în special dispepsie – disconfort gastric nespecific – nu ulceros), la femeile cu afecțiuni ginecologice (dismenoree) și la pacienții cu boli psihiatrice (bulimie, depresie, schizofrenie)”, explică CUN pe site-ul său.
Deși este o afecțiune care poate fi diagnosticată doar în urma unei examinări de către un cadru medical, sursa citată subliniază că există câteva simptome cheie care pot fi luate în considerare. Dacă pacienții îi oferă medicului curant o listă detaliată a afecțiunilor cu care se confruntă, diagnosticul poate fi mai rapid.
„Durerea abdominală este de obicei difuză sau localizată în partea inferioară a abdomenului, de obicei nu radiază, este crampoasă, opresivă sau înjunghiată, în general ușoară sau de intensitate moderată, durează mai puțin de două ore, se ameliorează după defecație și de obicei în timpul somnului”, explică CUN.
Această apariție a durerii abdominale, notează instituția medicală, este în general legată de dorința de a defeca, de schimbarea obiceiurilor de toaletă și de consistența scaunului.
„Tulburările de ritm intestinal se pot manifesta cu o predominanță a constipației sau a diareei, sau cu alternanță diaree-constipație. Balonarea și meteorismul (acumularea de gaze) se dezvoltă progresiv pe parcursul zilei și sunt denumite „exces de gaze”. Sunt frecvente sațietatea precoce după ingestie, greața, vărsăturile și arsurile la stomac”, adaugă CUN.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…