Sari la conținut

Cum îți calculezi corect porția de mâncare ideală. Dieta măsurată cu mâna, cea mai simplă metodă

Din cuprinsul articolului

Porția de mâncare ideală. Dieta măsurată cu mâna. Asa au numit jurnaliştii de la „Daily Mail“ alimentaţia echilibrată, cu porţii măsurate cu propria mână în aşa fel încât să nu mâncăm nici prea mult, nici prea puţin.

Statisticile arată că foarte mulţi dintre noi obişnuiesc să mănânce de cinci ori cantitatea recomandată pentru ei de mâncare. De altfel, cercetările recente arată că şi porţiile de mâncare de la restaurante, de exemplu, s-au dublat în ultimii 20 de ani.
Specialiştii nutriţionişti oferă, însă şi alţi termeni de comparaţie, astfel încât să nu facem excese alimentare.

Porțiile ideale

Care sunt porţiile ideale:
O porţie de carne nu trebuie să depăşească dimensiunea palmei (fără a lua în calcul şi degetele).
O porţie de carbohidraţi, cum sunt pastele, de exemplu, nu trebuie să fie mai mare decât un pumn strâns.
O porţie de unt este de maximum un vârf de deget.
O porţie de brânză trebuie să aibă maximum două degete.
O clătită nu trebuie să fie mai mare decât un CD, potrivit nutriţionistei americane Kathleen Zelman.
O porţie de maioneză trebuie să nu fie mai mare decât un jeton de poker.
O porţie de ciocolată nu trebuie să depăşească în dimensiuni cutia de aţă dentară.

„Nu spune nimeni să nu mănânci unt. Dar ţine cont de faptul că atunci când ungi o felie de pâine prăjită cu un strat foarte subţire de unt înseamnă un aport de 37 de calorii, pe când o acoperire consistentă poate să însemne de trei ori mai mult“, explică Martin şi Marion Shirran, terapeuţi americani, autorii cărţii „Banda Gastrică Mentală“.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel