Sari la conținut

Cum îţi afectează insomnia sănătatea metabolică

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

După un somn ca la carte, ești mai concentrat, te simți mai relaxat, iar dispoziția și energia sunt mai bune. Dar lucrurile se complică atunci când nu dormi suficient, iar sănătatea metabolică are de suferit.

Somnul joacă un rol foarte important în modul în care corpul folosește și stochează energia. Studiile arată că persoanele care nu dorm în mod constant numărul de ore necesare au un risc crescut de a suferi probleme cardiometabolice, precum creștere în greutate, obezitate, diabet de tip 2 și bolile de inimă, potrivit Mindandbodygreen.

Iată cinci moduri în care somnul insuficient vă afectează metabolismul și ce puteți face.

1.Crește glicemia

Insulina este hormonul care ajută la mutarea zahărului din sânge (glucoza) din sânge și în celule pentru energie sau în ficat pentru a fi stocată pentru mai târziu. Când celulele nu răspund sau devin rezistente la insulină, nivelurile de glucoză rămân crescute în sânge mai mult decât ar trebui.

Dacă mănânci întotdeauna un măr dimineața, o noapte proastă de odihnă ar putea face ca acest aliment să-ți crească glicemia. Dar este posibil să ai o creștere și o scădere mai uniformă a nivelului de glucoză după ce dormi bine.

Un studiu publicat în Diabetes Medicine a descoperit că șansele de prediabet la peste 2.000 de adulți sănătoși s-au dublat pentru cei care au declarat că dorm cinci sau mai puține ore pe noapte, comparativ cu cei care dormeau aproximativ șapte ore pe noapte. Un alt studiu care a reunit date de la peste un milion de persoane a constatat că cei care dorm cinci ore sau mai puține aveau 48% mai multe șanse de a dezvolta diabet.

Glicemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

2. Crește pofta de mâncare

Somnul inadecvat scade leptina, hormonul care semnalează creierului că ești satul. În același timp, crește nivelul de grelină (hormonul care stimulează foamea).

Acest lucru poate determina o creștere a apetitului și a poftei de mâncare. Studiile arată că persoanele care dorm mai puțin optează pentru alimente bogate în calorii. De asemenea, mănâncă mai puține proteine ​​și fibre (doi nutrienți esențiali pentru sănătatea metabolică și sațietate) decât cei care dorm șapte până la opt ore pe noapte.

Este necesar un somn suficient pentru a ajuta la reglarea acestor hormoni ai foamei și a facilita selectarea alimentelor sănătoase.

3. Poate stresa corpul

Somnul și stresul împărtășesc căi similare în organism.  Un somn prost te poate stresa, iar stresul te poate împiedica să adormi. Este un cerc vicios, care perturbă sănătatea.

Cercetările arată că privarea de somn și insomnia duc la niveluri mai ridicate de cortizol în timpul zilei, care perturbă ciclul somn-veghe, promovează depozitarea grăsimilor și descompunerea mușchilor. De asemenea, nivelurile cronice ridicate de cortizol pot contribui la inflamație, diabet, hipertensiune arterială și osteoporoză.

 

Citeşte continuarea AICI.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel