Din cuprinsul articolului
Dacă ați fost vreodată furios, înțelegeți că furia nu vă face să gândiți limpede. Deși furia vă avertizează cu privire la un pericol și vă poate inspira să acționați, a simți prea mult timp această emoție poate avea efecte de lungă durată asupra sănătății dumneavoastră. Acest lucru este valabil mai ales dacă simțiți constant antagonism față de cineva, o situație sau ceva.
Experiențele de furie care sunt prea frecvente, prea intense sau durează prea mult timp pot avea efecte problematice asupra sănătății dumneavoastră. Psihologii clinicieni afirmă că furia face parte din răspunsul de luptă sau de fugă, în timpul căruia glandele suprarenale inundă organismul cu hormoni de stres, inclusiv adrenalină și cortizol. Dacă organismul se află într-o stare constantă de furie, acești hormoni se dezlănțuie în corpul dumneavoastră, crescând ritmul cardiac și tensiunea arterială. Acest lucru se datorează faptului că organismul este întotdeauna pregătit să lupte sau să se apere de pericol.
Deși răspunsul organismului la stres urmărește să vă protejeze, nu aveți nevoie de el activat la orice oră din zi. Cu siguranță nu aveți nevoie de el pentru a vă confrunta cu ceea ce vă provoacă furie, fie că este vorba de un copil necooperant sau de o interacțiune tensionată cu un coleg de serviciu. Continuați să citiți pentru a afla cât de mult vă poate afecta furia sănătatea fizică și mentală.
Furia poate interfera cu digestia
Există o mulțime de cercetări care indică o legătură comunicativă puternică între intestin și creier. De fapt, unul îl influențează pe celălalt!
Sistemul nervos autonom, care reglează reacțiile involuntare ale corpului, funcționează pentru a regla digestia. Dacă organismul intră în modul „luptă sau fugi”, care apare în timpul stresului, acesta poate perturba procesul digestiv.
Cercetătorii notează că stresul poate duce la numeroase simptome gastrointestinale neplăcute, inclusiv dureri abdominale, stomac deranjat și diaree. Cu cât stresul durează mai mult, cu atât sunteți mai predispus să dezvoltați reflux acid, sindromul intestinului iritabil (IBS) sau chiar boala inflamatorie intestinală (IBD).
Furia poate afecta somnul
Dacă vă luptați să vă controlați furia, este posibil să aveți un somn mai prost decât persoanele care își țin furia sub control. Un studiu a observat corelația dintre nivelurile ridicate de furie și tulburările de somn.
Cercetătorii au analizat dificultățile de inițiere și menținere a somnului la bărbați și femei coreeni de vârstă mijlocie. Studiul a constatat că nivelurile moderate până la ridicate de furie au crescut riscul de tulburări de somn cu 40-70%, în funcție de participanți.
Alte cercetări sugerează că sentimentele de furie pot crește excitația psihologică, ceea ce îngreunează adormirea.
Prea multă furie poate dăuna sănătății mintale
La fel cum furia afectează digestia și somnul, la fel poate afecta și sănătatea mintală. Mai multe studii indică faptul că furia este mai mare la persoanele cu tulburări emoționale, cum ar fi depresia și anxietatea. Furia poate, de asemenea, să agraveze simptomele și să reducă răspunsul unei persoane la tratamentul pentru tulburările de sănătate mintală.
Furia prelungită vă poate afecta capacitatea de gândire și de concentrare și, de asemenea, poate crește ostilitatea și volatilitatea. Toate acestea pot afecta relațiile și capacitatea dumneavoastră de a crea legături. Reacția furioasă la lucruri poate provoca cele mai mari daune relațiilor.
Furia poate crește riscul de atac de cord
Există dovezi care leagă furia de un risc mai mare de atac de cord. În cadrul unei revizuiri sistematice a studiilor efectuate pe mai mult de 4 000 de persoane, cercetătorii au constatat o creștere de peste două ori a numărului de atacuri de cord în decurs de două ore de la o izbucnire de furie.
De asemenea, ei au observat o asociere între nivelul atacului de cord și intensitatea furiei. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cât de rea este furia pentru sănătatea generală a inimii.
Furia pune stres pe inimă
Furia declanșează eliberarea hormonilor de stres, care, în timp, pot fi foarte nocivi pentru sănătate. Cercetările indică faptul că furia provoacă modificări ale inimii care îi înrăutățesc capacitatea de a pompa sânge. Acest lucru crește riscul de hipertensiune arterială și complicațiile ulterioare, care includ atacul de cord, accidentul vascular cerebral, bolile de inimă și sindromul metabolic.
O cercetare suplimentară a constatat că persoanele cu niveluri mai ridicate de furie au un risc mai mare de boli coronariene. Un alt studiu a constatat că furia mai mare a trenului a fost asociată cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor coronariene și a complicațiilor.