Studiul a fost făcut în Finlanda şi a analizat date de la aproximativ 19.000 de bărbaţi şi femei cu vârste între 25 şi 74 de ani. Cercetătorii le-au măsurat participanţilor nivelurile enzimei din ficat denumită gama-glutamil transferază (GGT). S-a observat că participanţii care aveau obiceiul să consume alcool şi cei care aveau afecţiuni hepatice prezentau un nivel ridicat al GGT în sânge.
Persoanele care consumau alcool de aproximativ 3 ori pe zi aveau cel mai mare nivel al acestei enzyme, de 3 ori mai mare decât cei care nu aveau obiceiul să bea.
Însă, printre băutorii înrăiţi, cei care consumau 5 sau mai multe ceşti de cafea pe zi, aveau un nivel al GGT mai redus cu 50% decât cei care nu aveau obiceiul să bea cafea.
,,Potrivit descoperirilor noastre, cafeaua poate proteja ficatul de efectele nocive ale alcoolului,” spune dr. Onni Niemela de la Universitatea Tampere, Finlanda.
Şi studiile precedente au scos în evidenţă faptul că nivelul de GGT este mai scăzut în cazul celor care preferă cafeaua.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…