Din cuprinsul articolului
Zahărul este unul dintre cele mai nocive alimente, susțin specialiștii în sănătate. Acesta este asociat cu apariția inflamației în tot organismul și poate contribui la apariția unor afecțiuni grave, precum cancerul. Astfel, este important să știm cum ne stăpânim pofta de dulce.
Pofta de dulce, adesea, anunță o anumită carență în organism. Organismul nostru are propriile mecanisme de a ne „anunța” atunci când ceva ne lipsește. Adesea, lipsa anumitor nutrienți esențiali se poate manifesta prin diferite pofte.
De asemenea, zahărul rafinat este un aliment care provoacă dependență. Astfel, dorința de a consuma mereu dulce trebuie înlăturată, zahărul fiind un adevărat pericol pentru organism.
Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, dezvăluie tot ceea ce implică pofta de dulce și, de asemenea, cum o poți combate.
„În mod normal, dacă timp de 3 săptămâni reuşim să ne acoperim necesarul de glucide din cereale integrale neprocesate, cartofi, legume dulci şi fructe, mecanismul poftei de dulce şi al foamei se reglează şi ne putem menţine mai uşor alimentația în parametri sănătoşi.
Pofta de dulce satisfăcută cu dulciuri procesate aduce un stres suplimentar ridicat pentru ficat, datorită modului în care organismul nostru metabolizează fructoza. Ea este zahărul folosit în industria alimentară pentru prăjituri, creme, dulciuri şi îngheţate. Practic, ori de câte ori ne satisfacem pofta de dulce cu un dulce intens procesat corpul nostru produce insulină în exces. Astfel, peste câteva ore avem iarăşi pofta de dulce, şi tot aşa. Întrăm, practic, într-un cerc de foame auto-întreținut şi care îşi amplifică extremele pe măsură ce trece timpul.
Ca să scăpăm de pofta de dulce trebuie să avem un plan de reducere a aportului de zahăr zilnic şi înlocuirea acestuia cu glucide complexe şi fibre. Trebuie să ne hidratăm bine, cam 2-3 litri de apă pe zi.
Timp de 3-5 zile e bine să consumăm la micul dejun 5-8 linguri de muesli și la 2-3 ore de la micul dejun să mâncăm 2 fructe dulci. La prânz e bine să mâncăm legume mai dulci, morcov, mazăre, praz, împreună cu 1-2 cartofi şi eventual ceva carne slabă. Apoi, gustarea a doua a zilei ar trebui să fie un fruct mai puţin dulce. La cină, mâncăm 2-4 linguri de orez integral, puţină mazăre sau o salată asortată şi din nou ceva proteine slabe, de exemplu pește sau curcan ori tofu dacă suntem vegetarieni.
După 3-5 zile de „reabilitare” a organismului, începem să facem mişcare uşoară. Mers alert, pilates, exerciţii uşoare de tonifiere care să ne ajute să sensibilizăm receptorii la insulină. E important că încă 3-5 zile să nu forţăm suplimentar organismul pentru că ne va arunca din nou în cercul de poftă-foame din care tocmai încercam să scăpăm. Apoi, ar trebui să începem să corelăm alimentaţia cu nivelul de efort fizic şi cu obiectivul de greutate, jonglând cu cantitatea de cereale, legume şi fructe consumate zilnic.”, scrie Cori Grămescu pe o rețea de socializare.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…