Sari la conținut

Cum întărim organismul pentru a fi capabil să înfrunte orice virus. Sfat de la un imunolog de top

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alimente pentru intarirea sistemului imunitar

Cum întărim organismul pentru a fi capabil să înfrunte orice virus. Pe fondul imunității slăbite, frecvența infecțiilor respiratorii acute, cum ar fi răceala obișnuită, este în creștere. Pe măsură ce vara se transformă în toamnă, corpul nostru trebuie să facă față infecțiilor respiratorii și este important să știm cum să le ajutăm.

Nu există nicio pastilă magică care să întărească sistemul imunitar peste noapte, dar vă puteți menține organismul să funcționeze optim fără ajutorul medicamentelor.

Vorbim despre imunitate, un scut protector care ne protejează de boli, viruși și bacterii. Din păcate, scopul nostru nu este să îmbunătățim continuu acest sistem, iar semnalele de alarmă se vor declanșa atunci când ceva nu funcționează.

Cum întărim organismul pentru a ne proteja de boli

Sistemul imunitar conectează sănătatea noastră cu mediul, emoțiile și simțurile noastre. Imunitatea noastră este individuală și, ca și amprentele, diferită de la o persoană la alta.

Medicul Jenna Macciochi ne spune că imunitatea este în felul acesta, întrucât însăși diversitatea ajută la susținerea rasei umane. Dacă sistemele noastre imunitare ar fi identice, ar fi suficientă o singură boală mortală ca să ne ucidă pe toți.

Unele persoane nu răcesc niciodată, dar reacționează la interacțiunea cu diverși microbi. Medicul spune că o consolidare a imunității se poate realiza adoptând câteva modificări clare la nivel de stil de viață.

Prima recomandare medicală este atenția sporită la alegerea alimentelor. Ideal este să alegem hrană organică, cât mai puțin stropită cu chimicale. Să ne alimentăm cât mai natural, cât mai aproape de forma naturală a produselor, ideală fiind bucătăria raw-vegană.

De asemenea, dr. Jenna Macciochi vorbește despre importanța produselor fermentate, care asigură sănătatea intestinală. Recomandă călduros kefir-ul, iaurturile, zeama de varză, kombucha și usturoi.

Minuni pentru sistemul imunitar

De asemenea, oferiți-vă zilnic doza de soare. Soarele crește imunitatea și amenință virusurile. Caută soarele din balcon sau din curtea ta, în această perioadă de schimbare a anotimpului.

Soarele ajută organismul să producă în mod natural vitamina D, care este esențială pentru o sănătate bună. Aceasta vitamina joaca un rol important in sistemul imunitar iar nivelurile optime din organism ne protejează de unele boli foarte grave precum scleroza multipla, astmul, depresia, bolile cardiovasculare si cancerul.

Și OMS recomandă expunerea la soare de câteva ori pe săptămână, cel puțin 15 minute.

Un alt mod de a ne consolida imunitatea, după recomandările acestui medic imunolog britanic este dușul cu apă rece.

Motivul pentru care o explozie de apă rece ar putea împiedica oamenii să se îmbolnăvească nu este clar, dar cercetările de până acum sugerează că există o legătură cu ceea ce numim „creșterea” imunității, potrivit Robbreport.

Multe studii au demonstrat că scufundarea în apă rece sau dușurile reci, făcute în mod constant, ar putea ajuta la combaterea inflamației, la gestionarea durerii și la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, apa rece poate face mici reparații în interiorul celulelor și chiar ar putea îmbunătăți bunăstarea mentală. Iată multitudinea de beneficii pentru sănătate, atunci când facem duș rece, timp de mai multe săptămâni sau chiar luni.

dus cu apa rece
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dușul cu apă rece ne crește imunitatea
Un studiu amplu din Olanda a constatat că persoanele care au făcut un duș rece timp de o lună au avut mai puține șanse, decât cele care au făcut un duș cald, să se îmbolnăvească. Un grup de peste 3.000 de persoane a fost împărțit în patru subgrupuri și li s-a cerut să facă zilnic un duș cald.

Dar unui subgrup i s-a cerut să-l termine cu 30 de secunde de apă rece, altuia cu 60 de secunde de apă rece, iar altuia cu 90 de secunde de apă rece. Participanții au fost rugați să urmeze acest protocol timp de o lună. La sfârșit s-a descoperit că grupurile care au folosit apa rece aveau cu 29% mai puține cazuri de boală auto-raportate.

Crește rezistența la stres
Dacă poți rezista la trei minute la un duș cu apă rece, poți face fașță oricăror factori de stres care apar mai târziu, în cursul zilei. Practic, ne construim o mentalitate mai bună, mai adaptabilă, forțându-ne să facem față unei situații stresante, arată un studiu realizat de experții spanioli în 2019. De asemenea, are loc o reacție chimică pentru a spori rezistența la stres.

Printre alte recomandări ale medicului se află: somnul de minim 7 ore, cu începere înainte de miezul nopții și consumul regulat de supe (în special cea de pui), despre care medicul spune că este alimentul ideal, atât pentru sănătate, cât și pentru o stare psihică bună.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel