Sari la conținut

Cum ingrijim implantul dentar pentru a rezista mai mult

Implanturile dentare au o rata de success de 95%, insa doar prin respectarea acestui program de intretinere, sunt o investitie sigura in sanatatea si implicit in calitatea vietii pacientilor. Aici intervine interesul si grija purtatorului, deoarece singura modalitate de a oferi implanturilor o durata lunga de viata este un program corect de intretinere.

„Implanturile au nevoie de o ingrijire minutioasa zilnica, ingrijire ce este asemanatoare in totalitate dintilor naturali. Chiar daca implanturile dentare nu sunt afectate de procese carioase, fiind realizate din titan sau alt material biocompatibil, tesuturile periimplantare sunt mai vulnerabile la invazia microbiana decat cele ale dintilor naturali. Practic, placa bacteriana se acumuleaza in jurul implantului dentar ca in jurul dintelui natural, cauzand inflamatii si infectii la nivelul gingiei si a osului. Pentru a evita complicatiile unor astfel de situatii este nevoie de un consult periodic, de o sedinta de profilaxie de 3 ori pe an si de un program zilnic de igiena orala”,explica dr. Andra Custura, medic stomatolog.

Controlul periodic

Primul control de rutina se realizeaza la 30 de zile de la insertia lucrarii protetice pentru a evalua starea gingiei si a implantului. Urmatoarele controalele periodice se stabilesc in functie de cazul fiecarui pacient si difera de la 4 la 6 luni cand se vor verifica cantitatea de placa bacteriana depusa, aspectul tesuturilor periimplantare si a lucrarii protetice pe implanturi, ocluzia, stabilitatea protezei dentare, a bontului protetic si a implantului dentar precum si starea de sanatate generala a pacientului.

Sedinta de igienizare

Aceasta ar trebui realizata de 3 ori pe an, mai des decat in cazul unei persoane fara implanturi. Respectarea acestor sedinte salveaza timp, efort si mai ales costuri financiare suplimentare prin evitarea reinterventiilor complicate. Periajul profesional, detartrajul si fluorizarea elimina depozitele de tartru din zona subgingivala. La acestea se adauga procedura de Air-Flow care curata in profunzime lucrarile dentare.

Igiena orala zilnica

„Acest aspect este de fapt cel mai important dintre toate, iar noii dinti trebuie intretinuti la fel ca si cei natural, deoarece starea de igiena influenteaza in mod direct sanatatea lor si a tesuturilor din vecinatate. In acest sens folosirea periutei dentare si a celei interdentare, a atei dentare, a dusului bucal si a apei de gura sunt esentiale in mentinerea igienei orale sanatoase”, adauga dr. Andra Custura.

Periajul dentar se realizeaza obligatoriu dimineata si seara. Folositi o periuta cu perii medii si o pasta de dinti cu particule slab abrasive, cu continut de substante antitartru si antiplaca. Perierea se face vertical la fel ca la dintii naturali. In cazul in care utilizati o periuta dentara electrica, periajul se va face cu mare grija, pentru a nu rani gingia (cititi instructiunile periutei electrice). Pentru periaj puteti folosi orice pasta de dinti insa, nu este recomandata pasta de dinti abraziva care ar putea zgaria implanturile.

Periajul interdentar se recomanda dupa mese. Periuta interdentara se foloseste fara pasta de dinti si va ajuta sa curatati zonele greu accesibile dintre implant si ceilalti dinti sau suprafata de sub corpul de punte (in cazul unei punti dentare).

Ata dentara se foloseste obligatoriu seara inainte de periajul dentar. Se recomanda ata dentara super floss pentru lucrarile protetice si in situatiile in care exista un spatiu mai mare intre implaturi sau implanturi si dinti naturali.

Nu in ultimul rand dusul bucal si apa de gura de doua ori pe saptamana contribuie ca metoda auxiliara de ingrijire a implanturilor. Dusul bucal indeparteaza resturile alimentare din spatiile subgingivale proxime implanturilor dentare sau de sub punti. Folosirea apei de gura antibacteriene si curatarea usoara a limbii cu periuta de dinti sunt indicate pentru o respiratie cat mai proaspata. Utilizarea apei de gura se face in completarea periajului dentar si a curatirii cu ata dentara si nu inlocuieste aceste proceduri de igiena. Apa de gura va ajuta sa va reimprospatati respiratia si sa indepartati resturile alimentare si bacteriile din zonele greu accesibile periajului si atei dentare.

„Ne dorim ca pacientii sa inteleaga beneficiile implanturilor in favoarea puntilor, deoarece este o lucrare extrem de simpla care daca este realizata cum trebuie este mai putin dureroasa si mai eficienta decat puntea. De obicei insa pretul este elementul decisiv, insa dupa discutii detaliate pacientii inteleg ca diferenta de pret este de aproximativ 200 euro intre o lucrare si alta, iar in cazul implantului se poate plati esalonat, intrucat si implantul se face in mai multi pasi” explica dr. Andra Custura, medic stomatolog in cadrul clinicii Andra Smile.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel