Cum influenţează valorile colesterolului consumul de banane. Explicaţiile experţilor

Din cuprinsul articolului

Specialiştii citaţi de publicaţia Health Digest au observat că un consum regulat de banane poate ajuta în mod neaşteptat şi la scăderea colesterolului „rău”, cunoscut ştiinţific drept LDL.

„USDA raportează că o banană de mărime medie conține mai mult de 3 grame de fibre, 5,9 miligrame de calciu, 422 de miligrame de potasiu și cantități mari de vitamina C, acid folic și vitamina A – toate în doar 105 de calorii. Aceasta înseamnă că poți lupta împotriva colesterolului LDL fără a sacrifica o gustare delicioasă sau un ingredient suplimentar.

Într-un studiu din 2023 publicat în Middle East Research Journal of Biological Sciences, 40 de șoferi de ricșă au fost rugați să mănânce o banană dimineața, la mijlocul zilei și seara. După doar două săptămâni, nivelul lor de colesterol a scăzut semnificativ.

„La începutul experimentului, nivelul mediu al colesterolului total în rândul șoferilor era de 178,57 mg/dL. La sfârșitul studiului, nivelul mediu al colesterolului total în rândul șoferilor a scăzut la 124,35 mg/dL”, adaugă publicația.

Efecte benefice multiple

Pe lângă scăderea colesterolului, bananele pot îmbunătăți sănătatea unei persoane în alte moduri. De exemplu, vei slăbi mai ușor dacă mănânci banane în loc de dulciuri. Într-un studiu din 2023, bărbații obezi care consumau banane zilnic au avut o reducere atât a IMC, cât și a greutății corporale.

Sursa foto: arhiva doctorul zilei

„Acest lucru nu înseamnă că numai bananele pot beneficia de colesterolul ridicat, obezitatea sau hipertensiunea arterială, sau că acestea sunt întotdeauna cea mai sănătoasă alegere alimentară”, au spus oamenii de știință.

O banană conține aproximativ 15 grame de zahăr Prin urmare, dacă aveți diabet de tip 1 sau tip 2, poate doriți să încercați diferite alimente care vă pot ajuta să vă controlați nivelul colesterolului total și LDL.

Potrivit oamenilor de știință, bananele sunt surse excelente de antioxidanți, inclusiv dopamină și catechine, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la reducerea riscului de boli de inimă și boli degenerative.

În plus, aceste fructe pot ajuta la atingerea nivelurilor normale de zahăr din sânge. Se crede că reduc pofta de mâncare, iar amidonul conţinut de acest fruct hrăneşte bacteriile benefice din intestin.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: