Din cuprinsul articolului
Un alt aspect principal al reglării este acțiunea de reglare a hormonului cortizol, care este implicat în controlul stresului și al reactivității față de emoții. Melatonina, care poate regla reacția cortizolului, este o sursă de perturbare circadiană și explică schimbarea reactivității emoționale și alterarea ciclului circadian ca urmare a lipsei de somn – care este o sursă de dereglare emoțională.
Lipsa somnului poate crește nivelul de anxietate
Pe lângă exacerbarea reactivității emoționale și a răspunsurilor la frică, somnul poate crea o perspectivă negativă și un nivel crescut de anxietate.
În mod colectiv, cercetările demonstrează că privarea de somn crește îngrijorarea cu privire la evenimentele viitoare, în special dacă subiecții sunt predispuși la anxietate în general.
Într-un astfel de studiu, s-a constatat că privarea de somn crește anxietatea anticipativă. Pentru a declanșa anxietatea anticipativă au fost utilizate scanări ale creierului a 18 tineri adulți sănătoși care observau imagini cu conținut emoțional perturbator sau neutru din punct de vedere emoțional.
Înainte de vizionarea acestor imagini, subiecții, atunci când erau bine odihniți și ulterior privați de somn, au primit indicii vizuale înainte de fiecare serie de imagini pentru a transmite emoția care urma să fie provocată (neutră, negativă sau oricare dintre ele).
Activitatea cerebrală ca răspuns la semnalul anticipativ a fost mai mare atunci când participanții erau privați de somn în raport cu starea bine odihnită, iar acest lucru a fost pronunțat ca răspuns la participanții care așteptau în așteptare cu suspans. S-a constatat că aceste răspunsuri au fost deosebit de pronunțate în amigdala și în cortexul insular. Acest lucru a fost amplificat în mod special la subiecții despre care s-a raportat că sunt anxioși înnăscuți. Explicațiile pentru această diferență sunt atribuite schimbărilor din amigdala, centrul de control emoțional.
Lipsa somnului poate duce la apariția conflictelor în cuplu
Pierderea somnului este, de asemenea, asociată cu reducerea empatiei și a recunoașterii emoționale; prin urmare, un somn slab poate reduce înțelegerea dintre partenerii unei relații, crescând potențialul de conflict.
Empatia redusă și acuratețea empatică sunt, de asemenea, asociate cu niveluri crescute de comunicare greșită și cu o tendință crescută de a riposta în timpul conflictului. Aceste efecte sunt legate de o altă constatare; doar o singură noapte de pierdere a somnului afectează rezolvarea problemelor, exacerbând incapacitatea de a rezolva conflictele.
Pierderea somnului compromite funcționarea eficientă optimă, afectând generarea de emoții capacitatea de a regla emoțiile și de a le exprima.
Consensul este că obținerea unei cantități adecvate de somn în fiecare noapte favorizează îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății.