Din cuprinsul articolului
Bolile neurodegenerative, precum boala Alzheimer, duc la pierderea progresivă a funcției celulelor nervoase și chiar la moartea celulelor din creier sau din sistemul nervos periferic.
Un nou studiu relevă că o dietă corectă poate ajuta la evitarea demenţei. Raportul indică ce alimente ar trebui să includem la micul dejun, prânz şi cină pentru a susţine cel mai bine creierul.
Noul studiu concluzionează că dietele care pun accentul pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană sau dietele tradiţionale întâlnite în China, Japonia şi India, par să reducă riscul de îmbolnăvire de Alzheimer, în special în comparaţie cu o dietă occidentală bazată pe alimente mai grase şi mai procesate.
Specialiştii au identificat o serie de factori de risc pentru demenţă, cum ar fi consumul mai mare de grăsimi saturate, carne (în special carne roşie, cum ar fi hamburgerii şi grătarul), carne procesată (hot dog) şi alimente ultraprocesate, bogate atât în zahăr, cât şi în cereale rafinate.
Noua analiză indică, de asemenea, de ce anumite alimente cresc sau reduc riscul de Alzheimer. De exemplu, carnea a crescut cel mai mult riscul de demenţă prin creşterea factorilor de risc, cum ar fi inflamaţia, rezistenţa la insulină, stresul oxidativ, grăsimile saturate, produşii finali de glicaţie avansată şi N-oxidul de trimetilamină.
Alimentele ultraprocesate pot creşte riscul de obezitate şi diabet, ei înşişi factori de risc pentru boala Alzheimer. Aceste alimente sunt adesea lipsite chiar de ingredientele care se găsesc în alimentele vegetale integrale şi care ţin la distanţă demenţa, cum ar fi componentele antiinflamatorii şi antioxidanţii.
Autorii studiului evidenţiază câteva alimente care par să ofere protecţie împotriva bolii Alzheimer, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructele şi legumele colorate, leguminoasele (cum este fasolea), nucile, acizii graşi omega-3 şi cerealele integrale, potrivit studiului publicat recent în Journal of Alzheimer’s Disease.
Estimarea din recentul studiu sugerează faptul că tendinţa de creştere a obezităţii, datorată consumului de carne şi de alimente ultraprocesate, este forţa motrice care determină demenţa.
Deşi riscul personal de a suferi de Alzheimer poate fi redus cu ajutorul dietei, este de aşteptat ca cei care continuă să aibă o dietă occidentală să continue să aibă un risc mai mare, potrivit sursei citate de News.ro.
Inactivitatea fizică şi obezitatea contribuie, de asemenea, la un risc mai mar”, spune dr. Edward Giovannucci, profesor de nutriţie şi epidemiologie la Universitatea Harvard.
În afară de tipul special de alimentaţie, analiza demonstrează că un consum de carne roşie, rezistenţa la insulină, obezitatea, speciile reactive de oxigen şi stresul oxidativ, fitochimicalele şi homocisteina, printre alţi factori, interacţionează cu neuroinflamarea şi joacă un rol major în etiologia bolii Alzheimer.
Estimările actuale indică faptul că aproximativ 32 de milioane de persoane suferă de Alzheimer, iar un număr impresionant de 315 milioane prezintă semne preclinice. Aceste cifre reprezintă 22% din persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, ceea ce face din Alzheimer o provocare majoră pentru sănătate la nivel mondial.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…