Sari la conținut

Cum influențează căldura sănătatea inimii? Medic cardiolog: atenție la aceste medicamente pentru inimă! Pe timp de caniculă vă fac mai mult rău!

Sursă foto: Maryland University

Medicina știe de ceva timp că expunerea excesivă la căldură, fără măsuri de siguranță adecvate, poate provoca insolație, epuizare termică și alte afecțiuni legate de căldură.

Acum, au apărut studii care arată că expunerea excesivă la căldură poate cauza și o serie de probleme cardiace.

O prezentare generală a impactului căldurii asupra inimii

Așadar, cum se face că căldura provoacă probleme cardiace? Potrivit Dr. Sadeer Al-Kindi, cardiolog și cercetător la Houston Methodist, căldura acționează ca un factor de stres pentru inimă. Aceasta determină inima să pompeze mai repede și mai puternic, ceea ce înseamnă, în esență, că uneori lucrează mai mult decât trebuie.

În plus, aceasta modifică vâscozitatea sângelui. Mai exact, face sângele mai subțire, ceea ce înseamnă că nu se coagulează la fel de ușor. Acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru persoanele care iau deja medicamente pentru subțierea sângelui.

„Persoanele care au funcția cardiacă perturbată – de exemplu, persoanele cu insuficiență cardiacă și persoanele care au suferit anterior atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte probleme cardiovasculare – sunt, de obicei, mai sensibile la impactul schimbării temperaturii”, spune Dr. Al-Kindi.

Întrebarea este dacă expunerea prelungită la căldură crește șansele de apariție a bolilor de inimă?

„Nu suntem 100% siguri dacă acest lucru se întâmplă doar la persoanele care au deja boli de inimă sau este o nouă boală de inimă care se formează”, spune Dr. Al-Kindi.

Dr. Al-Kindi adaugă că este mai mult ca sigur că pacienții care mor de boli de inimă în timpul valurilor de căldură aveau deja boli de inimă. „În aceste cazuri, căldura le agravează și provoacă atacuri de cord”.

Schimbările de temperatură, în special cele rapide și drastice, pot avea un efect și asupra organismului, nu doar asupra inimii. Exemplele includ hipertermia (când temperatura corpului devine prea ridicată), hipotermia (când temperatura corpului devine prea scăzută), coma, insuficiența organelor și, în unele cazuri grave, moartea.

afectiune cardiaca
Imagine creată cu AI

Cum afectează anumite medicamente pentru inimă toleranța la căldură

În plus, anumite medicamente pot avea un impact negativ asupra inimii atunci când organismul este expus la căldură. Există trei clase principale de medicamente care pot face acest lucru.

  • Beta-blocante – Prescrise cel mai frecvent pentru tensiunea arterială, dar utilizate și pentru a ajuta la gestionarea insuficienței cardiace și a atacurilor de cord, beta-blocantele pot face oamenii mai vulnerabili la căldură, deoarece reduc fluxul sanguin către piele și îngreunează răcirea organismului și reglarea temperaturii.
  • Aspirina – Un anticoagulant, aspirina îi face pe oameni mai sensibili la schimbările de temperatură, potrivit unui studiu.
  • Diureticele (pastilele pentru apă) – Prescrise de obicei persoanelor cu probleme renale, insuficiență cardiacă congestivă sau hipertensiune arterială, diureticele încurajează organismul să urineze mai frecvent, ceea ce, pe timp de caniculă, poate provoca dezechilibre electrolitice și face mai dificilă reglarea temperaturii organismului.

Sfaturi pentru a vă menține inima sănătoasă pe timp de caniculă

Având în vedere aceste informații, vă oferim câteva strategii de atenuare pentru a vă reduce șansele de a dezvolta boli de inimă sau alte boli legate de inimă ca urmare a expunerii excesive la căldură.

  • Încercați să evitați schimbările de temperatură cât mai mult posibil. Cum în această perioadă e foarte greu  să faceți acest lucru, încercați să stați în locuri cu aer condiționat cât mai mult posibil.
  • Dacă lucrați afară, puneți-vă comprese și prosoape reci care să vă ajute să vă răcoriți în timp ce lucrați.
  • Hidratați-vă cât mai mult posibil. Acest lucru este deosebit de important dacă luați oricare dintre aspirină, beta-blocante sau diuretice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel