Categories: Ştiri sănătate

Cum îmi cresc imunitatea toamna? În niciun caz cu pastile, avertizează medicii

Primăvară, vară, toamnă sau iarnă, galantarele supermarketurilor au cam aceeași ofertă. Găsești ceapă verde și-n miezul iernii, cireșe de Crăciun sau căpșuni în mijloc de toamnă. Nu e, însă, bine să le consumi tot anul. De ce? Pentru simplul fapt că nu e sezonul lor și organismul n-are nevoie de ele acum. În plus, dacă sunt din import, e posibil să fi fost culese verzi și apoi „coapte” forțat înainte să ajungă în galantare. Așa că-ți pot face mai mult rău decât crezi. Pentru a afl a ce e bine și ce nu, am cerut ajutorul a doi experți, unul în nutriție – dr. Florin Bălănică- și altul în alimentație publică, dr. Maximilian Drăgan

Dana Lascu

Indiferent de sezon, suntem nevoiţi să facem faţă diferenţelor mari de temperatură între zi şi noapte şi între anotimpuri. Vremea a uitat să ne mai lase timp să ne obişnuim şi experimentăm numai două stări, prea cald şi prea rece. „Această trecere bruscă de la cald la rece ne influențează sănătatea, corpul uman neavând timp să se adapteze. Și pentru că ne petrecem cea mai mare parte a vieții în Mall și mai puțin în natură, capacitatea noastră de adaptare este și mai redusă”, explică dr. Florin Bălănică, expert în nutriție. În realitate, această perioadă este una de tranziţie între vară şi toamnă, iar o bună parte a românilor sunt preocupaţi de trei lucruri:cum dau jos kilogramele acumulate în vacanță, cum fac să- mi cresc imunitatea în această perioadă și să mă pregătesc pentru sezonul rece și cum păstrez pentru iarnă alimentele care sunt în sezon acum. Le discutăm pe rând, împreună cu expertul în nutriție.

Schimbă-ți stilul alimentar nu ține dietă!

– Doctorul zilei: Cum dau jos kilogramele acumulate în vacanță?

– Dr. Florin Bălănică: Vacanţă este percepută că un moment de relaxare, încărcare a bateriilor şi deconectare de la orice. Până la un punct, perfect adevărat. Dar când această deconectare presupune și lipsa de atenție la ce și cât mâncăm, sau la ce oră mâncăm, lucrurile se complică. Şi nu, n-am uitat de băutură, fie ea alcoolică sau nu. Vacanţa, petrecerile, nunţile şi cumetriile, fac parte din viaţă oricui, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să luăm în greutate. De fapt, nici nu trebuie. Şi chiar dacă pare neverosimil pentru cei mai mulţi dintre noi, se poate. Medicina Stilului de Viaţă prin „Metoda Dr.Balanică”, ne oferă soluţiile simple şi la îndemână, ca să nu avem constrângeri, să ne facem poftele, dar să nu luăm în greutate.

Noi stabilim regulile jocului

– Cum facem acest lucru?

– Mai întâi de toate stabilim regulile jocului, adică ale vacanţei. În viaţă nu se poate fără reguli, iar acest lucru nu înseamnă constrângere. Mulţi români confundă regulile şi ordinea cu restricţia, lucru cum nu se poate mai neadevărat. Fugim de reguli şi le reperăm doar pentru a găsi variante de a le ocoli. Iar regulile nu sunt la fel pentru două persoane diferite. Să luăm un exemplu, o persoană poate alege să facă greşeli alimentare zi de zi în vacanță, dar să facă mişcare în egală măsură. O altă persoană poate alege să facă greşeli alimentare în vacan- ţă o dată la câteva zile, şi tot aşa. Pacienţii mei nu se îngraşă când pleacă în vacanţă, unii chiar scad în greutate, fără restricții. Experimentează şi un pahar de vin, o mâncare săţioasă, dar cu nişte reguli simple.

Cinci reguli simple ca să nu te îngrași în vacanță

– Dr. Florin Bălănică: Prima regulă e să mențineți cele 5 mese/zi. Apoi, nu faceți două greșeli alimentare în aceeași zi. De asemenea, nu faceți greșeli alimentare în două zile consecutiv și nu mâncați după ora 20.00. E important și să nu amestecați băutură cu mâncarea, să vă mișcați după mesele unde ați consumat alimente grele și să vă ridicați de la masă când parcă ar mai intră câteva linguri. Sigur, toate acestea funcționează în cazul în care vorbim de o persoană cu atenție că- tre sănătate! – Ați spus că, totuși, și cei atenți la alimentație se îngrașă în vacanță. Ei ce trebuie să facă? – Dacă totuși am luat în greutate mai mult de 1-2 kilograme este bine să apelăm la un specialist. Tot ce contează este modul de viață și nu dietele. Nicio dietă din lume nu funcționează pe termen lung, dar toate acestea rămân vorbe goale dacă nu găsim în noi motivația de a începe și de a continuă.

E toamnă. Cum îmi cresc imunitatea?

– Doctorul zilei: Cum fac să-mi cresc imunitatea toamna și cum îmi pregătesc organismul pentru sezonul rece? Luăm pastile?

– Dr. Florin Bălănică: Imunitatea ne preocupă pe toţi cei care am auzit de ea. Şi cum facem, ne grăbim la farmacii după ce am vorbit cu vecină de la 2 sau coafeza de la salon, care ne-au recomandat nişte suplimente minune. Că doar n-o să luăm suplimente cu cap şi dacă avem nevoie. Nu luăm nimic pentru că am auzit că și alții iau! În cel mai rău caz, întrebăm un medic, iar dacă acesta a auzit de ele și este deschis către a recomanda, am avut noroc…

Consumă alimente de sezon

-Asta e o boală grea a românilor. Luatul pastilelor după ureche. Care e, de fapt, atitudinea corectă pe care ar trebui s-o avem?

– Indiferent de sezon, trebuie să ne preocupe sănătatea noastră şi prevenţia. Şi nu, prevenţia nu este chestia aia de care vorbeşte toată lumea dar nimeni nu face nimic. Prevenţia este perspectiva fiecăruia asupra vieţii, adică: cum mănânc, cum şi cât mă mişc, cum fac managementul stresului şi al posturii. Asta îi învăț pe pacienții mei. Dar să revenim la imunitate. Recomand pacienților mei să consume alimentele potrivite și adaptate sezonului. Bunicii noștri știau asta, fără să aibă cunoștințe profunde de nutriție, ci doar bunul simț al omului simplu. După ce am parcurs această etapă ne putem gândi la suplimentarea corectă. Principiul armoniei între mâncare, nutrienţi şi anotimpuri vine din istorie şi necesită experienţă personală. Şi indiferent de tipul de abordare, adică abordarea medicală clasică, alopată sau complementară, cu toții recunoaștem impactul alimentelor de sezon asupra sănătății individuale. Alimentele devin parte din corpul nostru după consum, dar anotimpurile îl afectează dinspre exterior spre interior.

^ Fructele, consumate până la ora 14.00

– Dr. Florin Bălănică: Fructele toamnei sunt bogate în zahăr, cum ar fi strugurii, perele și merele dulci. Sugerez pacienților mei să le consume cu moderație. Putem consumă mere acre, kiwi, lămâi, măceșe, cătină și gutui. Fructele se consumă la distanță de minimum o ora de orice masă și până la ora 14.00. Din punct de vedere al legumelor oferta este foarte diversificată.

– Doctorul zilei: Vă rog, exemple.

– Este bine să consumăm preponderent legume verzi, cum ar fi castraveți, varză, ardei gras, broccoli, dovlecei, vinete, dar și usturoi, ciuperci, conopidă și chiar sfeclă roșie. Toate aceste sunt bogate în vitamina A, C, E, oligoelemente și minerale. Toate aceste au efect antioxidant cu rol în creșterea imunității. – Adăugăm și suplimente pentru imunitate?

– Dacă decidem totuși să luăm vitamine, antioxidanți pentru creșterea imunității, luați în calcul faptul că organismul uman nu poate absorbi vitaminele din sursă artificială. Majoritatea suplimentelor din farmacii nu provin din sursă naturală, că doar de unde atâtea lămâi și rodii în lume.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

13 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

43 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: