Din cuprinsul articolului
Implicați copiii în cumpărarea și prepararea alimentelor ca să-i faceți să iubească mâncarea sănătoasă și asigurați-vă ca au cinci mese pe zi.
Elena Oceanu
A început școala și una dintre preocupările părinților e ce pun în pachețelul copiilor. Dr. Florin Bălănică, specialist în medicină personalizată și nutriție a explicat în cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc că lucrurile sunt mai simple decât par dacă ținem cont de câteva reguli. Una din ele e să nu punem copilului în ghiozdan banalele sandwichuri ci să optăm pentru acele cutii compartimentate în care să punem legume, carne, o felie de pâine și fructe.
Şcolarii au nevoie de o nutriţie bogată, variată şi echilibrată, adaptată vârstei. Este foarte important să mănânce de mai multe ori pe zi, deoarece au nevoie de multă energie pentru a creşte, a învăţa şi a se juca.
Înainte să plece la școală, un mic-dejun consistent îi asigură celui mic nutrienții de care are nevoie, carbohidrați pentru a învăța, proteine pentru dezvoltarea sistemului imunitar, grăsimi pentru sistemul hormonal. ”Un mic-dejun foarte sănătos poate să fie așa: ori un iaurt cu cereale integrale, nu musli, ci cele cele din hrișcă, ovăz care nu arată tocmai plăcut dar sunt cele mai sănătoase. Un alt exemplu ar fi două felii de pâine prăjită cu legume de culoare verde-ardei gras sau castravete- și o proteină-albuș de ou, brânză slabă sau carne. Putem să facem o omletă, putem să facem o brânzică casă pe care o tartinăm cu mărar sau ceapă”, a explicat dr. Bălănică.
Dacă la prima masă a zilei, părinții sunt cei care au grijă să aleagă ingrediente de bună calitate și să gătească într-un mod sănătos alimentele, la prânz e o provocare pentru că, deși multe instituții de învățământ au nutriționiști care avizează meniurile, acestea sunt foarte bogate în grăsimi și carbohidrați.
”Un prânz potrivit pentru un copil trebuie să conțină două feluri de mâncare, dar este de preferat unul singur și poate să fie o supă de legume care să aibă și carne sau o mâncare dintr-o varietate de legume, al fel, cu carne. Sunt și copii care nu consumă carne pentru că nu le place și atunci trebuie să venim cu proteine de origine vegetală cum ar fi lintea verde, fasolea, brocoli. E important de reținut că au nevoie și de carne și trebuie să găsim diferite feluri să o ascudem în mâncare”, a completat specialistul în medicină personalizată.
După plecarea de la școală, când metabolismul este mai lent, trebuie văzut dacă cel mic are activități fizice sau nu. Dacă nu are, un iaurt e suficient pentru gustarea a doua. Dacă are activitate, poate să mănânce un sandwich sau o salată care conține pește și o bucată de pâine.
Masa de seară trebuie să fie ușoară, să îl pregătească de somn, să îl ajute să doarmă bine. ”Copilul trebuie să se culce cu o ușoară senzație de foame și să nu mănâce după orele 20.00. Un exemplu poate fi un pește cu salată, un piept de curcan cu fasole verde”, a atras atenția dr. Florin Bălănică.
Cum îi facem pe cei mici să le placă mâncarea sănătoasă? Îi implicăm în cumpărarea și prepararea alimentelor, spune medicul. ”Mergem cu ei la piață sau la supermarket, vor discuta cu vânzătorii pentru a înțelege care sunt produsele sănătoase, după care vom discuta o rețetă. După achiziționare, îi implicăm la gătit. Fiind ceva care iese din mâna lor, va fi acceptat mai ușor și chiar dacă nu mănâncă tot, e bine ca s-au obișnuit cu gustul”, a mai spus specialistul.
Cei șapte ani sunt cei mai importanți pentru că atunci se formează toate obiceiurile, inclusive cele alimentare. Tot atunci se formează numărul de celule grase, așa cum arătăm la șapte ani fără o zi, așa vom fi toată viața.
Chiar dacă în familie se consumă alimente sănătoase, nu putem ține copilul departe de fastfood sau de dulciuri tot timpul. Dacă de exemplu, e invitat la ziua unui coleg, la un fastfood, ne asigurăm că micuțul mănâncă bine acasă ca să fie deja sătul când ajunge acolo. De asemenea, ne asigurăm că mănâncă în cantități mici cartofi prăjiți sau hamburger și că apoi se mișcă pentru a arde ce a consumat.
Un alt subiect sensibil este desertul. Ce le dăm copiilor și în ce cantitate? ”Mai intâi de toate, desertul nu însoțește niciodată masa. Eu cu soția mea când mergem în oraș, mâncăm prânzul într-un loc și apoi mergem în altă parte să luăm desertul. Și întotdeauna mergem pe jos. Adică după ce am mâncat, după o oră, o oră și ceva luăm desertul. Ca regulă generală, nu aduceți desertul lângă masă. Îl consumăm în prima parte a zilei, fie în loc de micul dejun, fie la gustarea 1”, a adăugat dr. Bălănică.
Când vorbim de un copil activ, acesta poate să consume chiar și la gustarea de după amiază ceva dulce, adică o budincă din orez, sau o plăcintă cu dovleac, mere sau brână dulce. Plăcinta poate fi însoțită de un iaurt care mai corectează cantitatea de carbohidrați.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…