Sari la conținut

Cum igienizăm corect nasul ca să împiedicăm virusurile să intre în organism. Apa de mare face minuni

nas

Cum igienizăm corect nasul ca să împiedicăm virusurile să intre în organism. Conf. univ dr. Harry Grossmann, un nume recunoscut la nivel mondial, a vorbit în exclusivitate pentru „Doctorul Zilei” despre care sunt cele mai bune metode de protecție împotriva virusurilor. În Germania, dr. Grossmann este colaborator al Spitalului St. Vinzenz din Hanau și director al Institutului de Psihoterapie şi Hipnoză Clinică. De asemenea, legătura medicului german cu țara noastră este una la fel de puternică. El conduce Sterimar România și este profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Cum igienizăm corect nasul

– Doctorul Zilei:Se știe că cele mai multe infecții respiratorii încep în cavitatea nazală. Ce putem face pentru a minimaliza riscul infecțiilor?

– Dr. Harry Grossmann: Aveți dreptate, mai mult de 90% din infecții se transmit pe cale aeriană. Ajunge să tușească cineva într-un spațiu închis în care sunt mai multe persoane și deja virușii s-au răspândit cu „viteza luminii” spre celelalte persoane din încăperea respectivă. Cavitatea nazală este bariera primară și cea mai importantă prin care acești agenți patogeni sunt atacați și eliminați, dar și împiedicați să ajungă la plămâni. O cavitate nazală curată și bine pregătită pentru „razboi” cu virușii sau alți agenți patogeni este cel mai bun mijloc de apărare.

Specilistul german spune, de asemenea, că pentru lavajul și igiena zilnică, dar și pentru a păstra cavitatea nazală sănătoasă putem folosi apa de mare îmbogățită cu oligoelemente cum ar fi cuprul sau manganul care se găsesc în mod normal în cantităti foarte mici în corpul uman și stimulează sistemele de autoapărare ale organismului.

– Doctorul Zilei: Cât de necesară este o igiena corectă zilnică a cavității nazale? În ce constă aceasta?

– Dr. Harry Grossmann:  Pe lângă purtarea măștii de protecție, ar fi bine să ținem „poarta” spre organismul nostru închisă cât se poate de bine, ne ajută mucoasa nazală foarte bine la acest capitol, pentru că pe ea se găsesc niște „micro fire sau gratii”, sau în termeni medicali „cili”, care nu doar împiedică intrarea agenților patogeni, ci îi împing și în afară. Acești „cili pot funcționa doar în mediu curat și îngrijiți permanent cu substanțe benefice protectoare.

Culoarea mucusului și starea noastră de sănătate

– Doctorul Zilei:Se știe că nasul secretă mucus, dar nu întotdeauna acesta ne indică o problemă medicală. Cum știm când să consultăm medicul?

– Dr. Harry Grossmann: Mucusul servește la menținerea umiditătii normale a nasului și la „prinderea” ca într-o capcană a alergenilor, germenilor și particulelor de praf, înainte ca aceștia să ajungă în plămani provocând mai multe pagube. Mucusul este alcătuit din apă, proteine, săruri și anticorpi, iar culoarea lui ne poate dezvălui multe despre sănătatea noastră, dar și a copilului nostru. Un mucus limpede înseamnă că totul e în ordine, în timp ce unul galben înseamnă că organismul se luptă cu o răceală. Un mucus verde este semn că sistemul imunitar se luptă cu o infecție bacteriană.

Ai grijă de tine

„După părerea mea „spălarea“ și îngrijirea mucosei nazale zilnice este cel mai important lucru care îl putem face pentru a ne proteja și ajuta. Este important de menționat că apa de mare îmbogățită cu săruri de cupru cum se găsește în concentrație ridicată în orice mare curatăși nepoluată s-a dovedit, conform multelor studii clinice, a fi cea mai benefică pentru menținerea funcției de protecție a mucoasei nazale în timpul sezonului rece”, spune Dr. Harry Grossmann.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel