Sari la conținut

Cum iei BANI în plus la pensie chiar dacă nu ai lucrat pentru ei?

pensie
Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei
creste pragul de impozitare a pensiilor

Cum să obțineți sute de lei în plus la pensie chiar dacă nu ați muncit? Ce are de spus ministrul Muncii despre acest lucru; Vă arătăm, de asemenea, cum puteți să vă majorați pensia în conformitate cu legea, deși nu ați lucrat toți anii pentru care vi se acordă pensia.

Pensionarii sunt în așteptarea recalculării pensiilor care se termină în luna august. Casa de Pensii a comunicat că adeverințele cu pensiile recalculate vor intra în posesia pensionarilor între 15 și 31 august.

Cum iei BANI în plus la pensie chiar dacă nu ai lucrat pentru ei?

Cum iei BANI în plus la pensie chiar dacă nu ai lucrat pentru ei? Ce se poate face în cazul în care nu ești mulțumit de pensia care va fi atribuită în urma recalculării? Prima soluție ar fi să o contestați. Însă acest lucru presupune o plângere temeinic argumentată și o acțiune în instanță, ceea ce poate dura ani de zile.

O altă variantă, care prezintă de asemenea un inconvenient major, este de a răscumpăra anii de muncă. La acest lucru se pot gândi cel puțin două categorii de pensionari. O primă categorie de pensionari o reprezintă cei care visează să poată încasa pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei.

Despre cazul lor a vorbit și ministrul Muncii, Bucura Oprescu. Acesta a declarat că „nu poți avea pensia minimă decât dacă ai muncit minim 15 ani. Dacă nu ai 15 ani în care ai contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat, nu poți avea pensie”.

De asemenea, a oferit o rezolvare și pentru cei care nu au acest număr minim de ani de vechime.

„Este foarte important ca, de asemenea, românii să știe că în cazul în care nu ai 15 ani, poți să închei contract de asigurare până la maxim 6 ani, astfel încât să ajungi la concurența celor 15 ani. Deci, dacă ai doar 9 ani vechime, poți încheia un contract de asigurat astfel încât, plătind să poți avea, în baza unui contract de asigurat, stagiul minim de 15 ani.” a precizat Ministrul Muncii la ps news.

Anul de vechime a devenit mai scump

Ca să ajungă la 15 ani, pensionarii pot să cumpere ani de vechime. Este vorba despre anii care se adaugă la pensie și pentru care pensionarul nu a lucrat. Cu toate acestea, cumpărarea unui an de vechime este costisitoare.

Întrucât salariul minim a fost majorat de la 1 iulie, un an de vechime este mult mai scump. Pentru a cumpăra un an de vechime pentru care n-a lucrat, un pensionar trebuie să scoată din buzunar mai mult de 2.200 de euro.

De la 1 iulie, când a fost majorat salariul minim, un an de pensie a redevenit mai scump. Astfel, un an de vechime costă în prezent 925 x 12 luni = 11.100 de lei.

Pensionarii pot să cumpere vechime până în 2026, însă guvernul va prelungi perioada cu încă un an.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel