Alunițele (nevii) sunt leziuni benigne ale pielii, care apar în urma multiplicării melanocitelor cutanate (a celulelor ce produc pigment), ne spune Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog.
Alunițele pot fi prezente inca de la nastere sau apar imediat dupa aceea (nevi congenitali) sau pot sa apara pe parcursul vietii (nevi dobanditi). Aparitia de noi alunite pe parcursul vietii este strans legata de expunerea la soare si poate fi redusa prin fotoprotectie agresiva inca din copilarie.
Alunițele. Nevii congenitali de dimesiuni medii (1,5-19,9cm) si mari >20 cm au fost asociati cu risc de a dezvolta melanom pe parcursul vietii de pana 10 %. 50% din melanoamele la acesti pacienti apar in primii 3-5 ani de viata. Daca nevul este prea mare pentru a fi scos in intregime, el va fi monitorizat si operatia chirurgicala va fi amanata pana la aparitia unor modificari.
Alunitele dobandite sunt in majoritatea cazurilor nevi comuni (leziuni plane de culoare bruna si dimensiuni mici) sau nevi dermici supradenivelati de culoarea pielii sau hiperpigmentati localizati in special la nivelul fetei si scalpului.
Cand este necesar un consult dermatologic pentru verificarea alunitelor?
Melanomul este o leziuni maligna a pielii si mucoaselor extrem de agresiva si cu o mortalitate crescuta. In stadiile incipiente si in care se pot obtine grade crescute de curabilitate, acesta poate avea aspectul clinic al unei alunite. In plus, melanomul apare in 30% din cazuri pe un nev preexistent.
De aceea, orice alunita nou aparuta (mai ales dupa varsta de 30 ani), care isi schimba marimea, forma, structura sau culoarea, care devine simptomatica (sangereaza, se acopera de o crusta sau e pruriginoasa) sau care prezinta criteriile de risc ABCDE trebuie examinata de medicul dermatolog.
Pacientii cu un numar crescut de alunite trebuie sa fie examinati dermatoscopic periodic, la fel si cei ce au suferit expuneri excesive la soare.
Care sunt criteriile ABCDE? Ce inseamna ABCDE in diagnosticarea alunitelor
Criteriile ABCDE sunt un acronim pentru semnele si simptomele sugestive pentru melanom:
A (Asimetrie) : daca trasam o linie prin mijlocul leziunii, cele doua jumatati nu sunt simetrice. O leziune benigna e ovala si simetrica
B (Borders/Margini): melanoamele au frecvent o forma neregulata, cu margini in zig-zag sau zdrentuite. Un nev comun are margini netede si regulate.
C (Culori): melanomul prezinta o varietate de nuante (brun, negru, rosu, roz, alb, albastrui). O alunita inofensiva are in general o nuanta uniforma de brun
D (Diametru): mai mare de 6mm in diametru
E (Evolutie) – primul semn care trebuie cautat; orice nev care creste in diametru, care a fost odata plan sau usor bombat si creste in inaltime, ce se acopera de scuame, ulceratii sau sangereaza trebuie imediat examinat de medicul dermatolog.
Nu toate alunițele ce se modifica sunt un melanom, ne spune doamna doctor dermatolog Iuliana Lupu. Alunitele se pot modifica si in urma expunerii la soare sau in sarcina (cand devin mai inchise la culoare si cresc in dimensiuni), se pot inconjura de o zona deschisa la culoare (nev Sutton) sau de halou rosiatic.
Melanomul la debut este complet asimptomatic de obicei; in timp poate prezenta senzatie de mancarimea, disestezii sau durere.
“Semnul ratusca cea urata” este metoda de detectare a melanomului se bazeza pe conceptul ca melanoamele arata diferit fata de alunitele din jur si ne atrag atentia la o prima examinare.
Nevii benigni ai pacientului seamana intre ei, in timp ce un melanomul potential este o leziune care la un moment anume, arata si evolueaza diferit in comparatie cu acestia. Aceasta metoda poate fi extrem de utila in depistarea melanomului nodular care nu prezinta semnele clasice ABCDE. De asemenea nu toate melanoamele sunt de culoare negru-brun; exista si melanom acromic.
Cum se face screeningul pentru melanom?
Screeningul pentru melanom se face in primul rand prin autoexaminare lunara a intregului corp.
Melanomul sa apara pe orice portiune a pielii si mucoaselor (inclusiv pe zonele in mod normal acoperite), dar arata o predispozitie pentru zona superiotara a toracelui posterior. La femei apare frecvent si la nivelul membrelor inferioare. Pacientii fara factori de risc trebuie examinati anual de medicul dermatolog, iar cei cu factori de risc pentru melanom odata la 3 sau 6 luni.