Din cuprinsul articolului
Cu siguranţã mulţi dintre noi ştim persoane în preajma cãrora nu ne simţim în largul nostru. Intuiţia ne spune cã ceva nu este în regulã, chiar dacã la nivelul de suprafaţã nu ştim exact ce ne face sã simţim astfel.
Vorbim despre persoanele toxice, cu anumite comportamente disfuncţionale, care sunt inflexibili în ceea ce priveşte o schimbare.
Toatã lumea are la un moment dat o zi proastã sau o întreagã perioadã cu probleme, insã cum anume ne dãm seama ca vorbim despre oameni toxici?
In primul rând, deşi nu este simplu şi cere antrenament, conteazã sã îţi pãstrezi echilibrul şi sã ai o atitudine empaticã, respectuoasã, astfel încât celãlalt sã poatã prelua din exemplul tãu. În creierul omului existã nişte neuroni “oglindã”, care copiazã starea şi comportamentul persoanei cu care eşti pus faţã în faţã. Amabilitatea atrage amabilitate, şi dacã simţi cã celãlalt nu se schimbã, continuând sã se poarte inadecvat, reinterpreteazã tu situaţia. Gândeşte-te cã este problema lui emoţionalã şi cã tu nu eşti responsabil pentru cum se simt ceilalţi, mai ales dacã ai fãcut tot posibilul sã fii echilibrat.
În al doilea rând, oferã-i celulalt senzaţia cã are controlul situaţiei şi cã are mai multe opţiuni din care poate alege. De exemplu, dacã cineva îţi cere o mânã de ajutor şi pentru tine nu este un moment bun, nu refuza din prima, ci menţioneazã cã în acel moment nu ai la dispoziţie decât câteva minute sau cã avea mai mult timp la o datã ulterioarã. Şi pune-l pe celãlalt sã aleagã. Oamenii se simt mai confortabili când deţin controlul sau când au libertate de decizie.
În al treilea rând şi poate cel mai important pentru sãnãtatea ta mintalã, începe sã pui limite celorlalţi şi sã exprimi clar, dar diplomat ce poţi tolera şi ce nu. Dacã nu poţi spune “NU” şi îţi este greu sã te pui pe primul loc din diverse motive personale (ai o fricã de respingere, consideri ca nevoile celuilalt sunt mai importante decât ale tale, etc.) poţi ajunge sã te simţi epuizat emoţional la un moment dat, fãrã sã îţi dai seama de cauza concretã.
Dacã pânã în prezent ai interacţionat într-un mod nesãnãtos pentru tine cu oamenii care te-au consumat emoţional, nu este târziu sã faci o schimbare în bine. Aminteşte-ţi cã tu eşti cea mai sigurã investiţie a ta şi cã dacã tu eşti bine în interior se vor armoniza şi relaţiile tale.
Fiindcã nu este un proces simplu şi rapid poţi apela la un specialist în sãnãtatea mintalã, care te va ajuta sã facilitezi aceste schimbãri, cu scopul de a avea o viaţã mai bunã. Mai bine mai târziu decât niciodatã!
Delia Bebi este psiholog clinician şi psihoterapeut, specializat în evaluarea şi terapia copilului, adultului şi cuplului.
Specializãri: terapie pentru depresie, anxietate, stres, burnout, comunicare.
0729 743 734
www.psiholog-clinica.ro
https://www.facebook.com/psiholog.delia.bebi/
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…