Sari la conținut

Cum gestionăm eficient stresul. Metode de la psiholog

pofta de alimente sarate cand eti stresat
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Stresul și pofta de a manca ceva sărat

Stresul experimentat constant este extrem de dăunător pentru starea noastră de sănătate fizică și emoțională.  Anxietatea, depresia, palpitațiile, hipertensiunea, kilogramele în plus, insomnia, imunitatea slabă sunt doar câteva dintre problemele pe care le poate cauza, în timp.

Conform unui studiu realizat de CIPRA, platformă de informare care a luat naștere pentru a-i sprijini pe români în luarea unor decizii care să le influențeze pozitiv calitatea vieții și bunăstarea, principalii factori care generează stres sunt situația financiară (pentru 40% dintre respondenți) și lipsa timpului (pentru 34% dintre aceștia).  Însă ne putem simți stresați dintr-o multitudine de motive, de la sarcinile de serviciu, până la neînțelegerile familiale sau alte apecte care ne pun în dificultate și pe care nu știm cum să le rezolvăm.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când ne simțim copleșiți este să identificăm sursa stresului din viața noastră, pentru a-l putea combate eficient. În plus, este important să avem grijă de noi, să impunem limite atunci când este cazul, să cerem sfaturi și să ne acordăm timp pentru a face lucruri care ne relaxează.

Îți faci prea multe griji?

Câteva sfaturi oferite de CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză), prin intermediul specialistului Maria Postelnicu, psihoterapeut cognitiv-comportamental și consilier psihologic la clinica The Mind, ne ajută să înțelegem mai bine cauzele stresului, dar și despre armele pe care le avem la îndemână pentru a-l ține sub control.

„Stresul este un fenomen complex, cu cauze externe, dar şi interne şi componente cognitive/mentale, emoţionale şi fiziologice. Printre sursele externe de stres se pot număra evenimente tensionate din viaţa personală, stresori de la locul de muncă, relaţii disfuncţionale etc. În privința surselor interne de stres, acestea sunt de obicei propriile griji legate de situaţii care nu sunt în controlul nostru, propriile comportamente disfuncţionale în relaţie cu persoane şi situaţii din viaţă etc.“

Cum gestionăm eficient stresul

Putem face acest lucru în mai multe moduri, în funcție de cauză și de modul în care ne afectează viața de zi cu zi. Iată sfaturile Mariei Postelnicu, psihoterapeut:

  • Să înlăturăm surselor externe de stres cronic (schimbăm job-ul sau rolul care ne provoacă stres, ne distanţăm de persoane toxice)
  • Să lucrăm cu gândurile noastre negative rezervându-ne, de exemplu, câte 30 de minute pe zi pentru „îngrijorări”, timp în care ne scriem gândurile negative şi grijile într-un carneţel, ne identificăm temerile cele mai mari şi ne plângem – însă orice altă grijă care apare pe timpul zilei o amânăm pentru a o aborda în acest timp dedicat grijilor
  • Să urmărim modul în care gândim despre situaţiile stresante. E bine să ne întrebăm: oare am tendința să exagerez, să transform orice situație într-o catastrofă? Mă ajută modul în care pun problema? E realist sau raţional ce gândesc eu acum?
  • Să dedicăm timp pentru a ne conecta cu corpul nostru – plimbări în natură, stretching uşor sau yoga, exerciţii de respiraţie – important este să existe o rutină şi o constanţă.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel