O cercetare derulată în România arată că, după 3-4 luni, în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii Covid scad sub limita de sensibilitate a testelor.
Conform aceleiași cercetări, realizate pe persoane vaccinate cu BioNTech/Pfizer, răspunsul imunitar ar fi mai puternic dacă rapelul s-ar face la cinci săptămâni.
Cercetarea a fost începută în 6 ianuarie, odată cu prima etapă de vaccinare, de către Centrul de cercetare Pro-Vitam Sfântu Gheorghe și Promedical Center Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, pentru a evalua și monitoriza răspunsului imun la vaccinare împotriva COVID-19.
Demersul, căruia i s-a alăturat recent și Spitalul Clinic Județean Sibiu, Secția de Boli Infecțioase, are ca scop înțelegerea mai bună a efectului vaccinării și vine după lansarea primului și deocamdată singurului test de laborator pentru anticorpi Covid fabricat în România, de Proel Biotech SRL, un spin-off al centrului din Sfântu Gheorghe.
Testul Proel a fost certificat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale în 10 noiembrie 2020. De atunci, testele Proel Biotech au fost lucrate la 14 laboratoare și spitale din România, între care Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, Spitalul Militar Cluj sau clinicile Pro-Vitam. Până în momentul de față, la nivel național au fost folosite peste 10.000 de teste Proel, care sunt dedicate exclusiv utilizării de către personal medicalîn scop de diagnosticare in vitro.
Rezultatele parțiale ale cercetării, făcute pe un eșantion de 150-200 de participanți, nu doar confirmă că vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva COVID-19 induce un răspuns imunitar puternic, dar aduce și informații noi:
„Din păcate însă, protocolul actual nu include pacienți vaccinați ca donatori de plasmă convalescentă. Considerăm că ar trebui efectuate mai multe investigații în vederea determinării unui potențial terapeutic a anticorpilor produși după vaccinare”, spune dr. Fejér Szilárd, coordonatorul echipei de la Centrul de cercetare Pro-Vitam Sfântu Gheorghe.
În intervalul de 71-125 zile de la vaccinare, la 11% dintre persoanele neinfectate anterior (8 participanți) cantitatea de anticorpi scade sub limita de sensibilitate a metodei. Majoritatea acestor persoane (7 participanți) au vârsta între 53-68 ani. Toate persoanele cu infecție anterioară și vaccinate au încă cantități mult peste limita de sensibilitate a metodei.
„Organismul are nevoie de timp pentru a produce cantitatea și mai ales calitatea potrivită de anticorpi eficienți, iar acest fapt poate avea legătură cu dobândirea treptată a protecției. Ar fi indicat ca rapelul în cazul imunizării cu vaccinul BioNTech/Pfizer să se facă la o perioadă mai mare decât cea recomandată de producător, astfel răspunsul imunitar ar fi mai puternic, și, implicit, efectul vaccinului ar fi prelungit. Desigur, ar trebui desfășurate studii clinice în acest sens”, precizează dr. Fejér Szilárd.
Acest studiu longitudinal realizat cu sprijinul spitalelor de boli infecțioase din Cluj și Sibiu oferă echipei care a dezvoltat testul Proel avantajul de a interpreta în context rezultatele pacienților care doresc să se testeze pentru anticorpi post-vaccinare, în funcție de rezultatele observate în timpul cercetării. Mai multe detalii despre cercetare pot fi consultate aici: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.17.21253751v1.full
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…