Sari la conținut

Totul despre probiotice. Vezi cum funcționează atunci când iei antibiotice

probiotic
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Probiotic natural

Cum funcționează atunci când iei antibiotice. Utilizarea antibioticelor, o revoluție în medicina modernă, deoarece tratează eficient infecțiile bacteriene. Cu toate acestea, antibioticele sunt o sabie cu două tăișuri.

Deși vizează bacteriile dăunătoare, ele pot, de asemenea, perturba echilibrul bacteriilor benefice din intestin. Acest lucru duce adesea la reacții adverse, cum ar fi diaree și alte probleme gastro-intestinale. Acest lucru ridică întrebarea: ar trebui să luați probiotice cu antibiotice?

Probioticele sunt microorganisme vii care oferă numeroase beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate în cantități suficiente. Se găsesc în mod obișnuit în alimente precum iaurtul și suplimentele nutritive.

Luarea de probiotice împreună cu antibiotice poate ajuta la atenuarea unora dintre efectele adverse.

Iată o imagine de ansamblu mai detaliată a considerațiilor pentru a le lua:

    • Mentinerea echilibrului intestinal: Antibioticele nu fac diferenta intre bacteriile bune si cele rele. Ele le distrug pe amândouă, lăsându-vă intestinul vulnerabil la agenții patogeni oportuniști. Probioticele pot ajuta la restabilirea bacteriilor benefice prin menținerea unui echilibru microbian sănătos în sistemul digestiv.
    • Reducerea riscului de diaree: diareea asociată antibioticelor este un efect secundar frecvent. Probioticele, în special tulpini precum Lactobacillus și Bifidobacterium, sunt promițătoare în reducerea incidenței diareei. Ele pot împiedica bacteriile dăunătoare să preia intestinele.
    • Prevenirea infecțiilor cu drojdie: antibioticele pot perturba flora vaginală la femei, ducând la infecții cu drojdie. Probioticele pot ajuta prin promovarea creșterii bacteriilor benefice în mediul vaginal, prevenind creșterea excesivă a drojdiei.
    • Întărirea funcției imunitare: o parte semnificativă a sistemului imunitar se află în intestin. Prin promovarea unui microbiom intestinal echilibrat, probioticele pot ajuta la menținerea și întărirea sănătății imunitare generale, care poate fi esențială în timpul bolii.
Suplimente cu probiotice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cu toate acestea, o nouă meta-analiză a mai multor studii sugerează că beneficiul probioticelor poate să nu fie atât de mare. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat 15 studii controlate randomizate care examinează diferențele în diversitatea microbiomului intestinal între persoanele care iau antibiotice cu probiotice și persoanele care iau singur antibiotice.

Aproape 1.200 de persoane au fost incluse în studii. În cinci studii selectate pentru meta-analiză, cercetătorii au descoperit că persoanele care au luat probiotice împreună cu antibiotice au crescut diversitatea microbiomului intestinal cu o cantitate neglijabilă, doar 0,23%.

Cercetătorii au concluzionat că administrarea de suplimente probiotice cu antibiotice „nu s-a dovedit a afecta diversitatea microbiomului”.

„Aceasta este prima meta-analiză și cea mai cuprinzătoare revizuire a subiectului până în prezent, folosind metode de înaltă calitate”, au scris cercetătorii în studiul , publicat în iulie în jurnalul BMC Medicine.

De ce? Există o varietate de motive, cele două cele mai populare fiind că nu ajung suficiente probiotice în intestin, sau antibioticul pe care îl luați ucide chiar și probioticele pe care le luați. Deși potențialele beneficii ale probioticelor sunt promițătoare, este esențial să luăm în considerare câteva avertismente:

  • Momentul este important: dacă decideți să luați probiotice împreună cu antibiotice, este important să distanțați dozele. Recepția lor simultană poate reduce eficacitatea antibioticelor. Experții recomandă să luați probiotice la câteva ore după antibiotice.
  • Specificitatea tulpinii: Nu toate probioticele sunt la fel și nu toate pot oferi aceleași beneficii. Consultați un medic pentru a determina care tulpini ar fi cele mai benefice pentru starea dumneavoastră particulară.
  • Variație individuală: răspunsurile la probiotice pot varia de la persoană la persoană. Ceea ce funcționează pentru unul poate să nu funcționeze pentru altul. Îndrumarea individuală de la un profesionist din domeniul sănătății poate fi neprețuită.

Este important să rețineți că nu toate probioticele sunt la fel, iar diferite tulpini pot avea beneficii diferite pentru sănătate. Este recomandat să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a determina tulpinile probiotice și dozele adecvate pentru anumite probleme de sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel