Categories: Stil de viaţă

Cum faci fata crizelor de nervi ale copilului

Cum faci fata crizelor de nervi ale copilului? O intrebare la care si-ar dori raspunsul numerosi parinti care au fost pusi in situatii jenante in public de copiii lor care s-au tavalit pe jos si au inceput sa urle bezmetic din cine stie ce motiv nesemnificativ pentru parinti, dar aparent teribil de important pentru cei mici.

Crizele de nervi ale copilului sunt manifestari de agresiune prin care vor sa atraga atentia. Iar copilul descopera cat de usor isi „convinge” parintele cu o criza de tipete si tavaleli pe jos daca acesta, cel putin o data, i-a facut pe plac imediat doar ca sa-l linisteasca. Insa sustinerea unui astfel de comportament poate ridica mari probleme in viitor, pe parcurs ce creste copilul. Asadar, parintii trebuie sa le stapaneasca. Dar cum faci fata crizelor de nervi ale copilului… mai exact?

1.Ajuta-l sa inteleaga ce simte

Chiar daca este mic, si copilul are propriile lui drame. Dupa ce a incetat criza de nervi, dupa ce nu mai tipa si nu se mai tavaleste pe jos, se impune o intrebare din partea parintelui catre cel mic: „Chiar crezi ca nu te ascultam incat a trebuit sa faci asta?”. Mai apoi, pot fi puse intrebari simple pentru a evalua starea emotionala a copilului care tocmai a facut o criza de nervi. Psihologul Sal Severe recomanda folosirea unor termeni exacti. „Cum te simti?” nu este suficient pentru un copil care nu-si poate evalua singur starea de spirit. Insa intrebarile pot fi puse astfel: „Esti suparat?”, „Esti nervos?”, „Ti-e frica?”. Acesta este primul pas ca sa faci fata crizelor de nervi ale copilului.

2. Invata-l sa empatizeze

Al doilea pas ca sa faci fata crizelor de nervi ale copilului este sa-l inveti sa empatizeze cu tine. Niciun copil nu se simte bine daca mama sau tata este suparat, trist. Prin cuvinte clare, simple, exacte, adultul poate sa explice copilului cum se simte pentru a-l face sa inteleaga ca gesturile sale au ranit. Si in cazul in care sunt mai multi copii in familie functioneaza: „Daca sora ta te-ar fi lovit asa, te-ar fi durut si pe tine si ai fi plans”. Empatia se poate deprinde cu usurinta inca din primii ani de viata daca parintii au comportamente empatice si daca pun astfel problema in timpul crizelor copilului.

Citeste continuarea pe Lyla.ro

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: