Până la vârsta de 6 luni, singurul aliment care ar trebui oferit bebelușului este laptele matern. Ce facem însă după această vârstă? Cum diversificăm alimentația bebelușului corect? Sunt tot atâtea dileme ale proaspetelor mămici la care răspunde Mihaela
Timofte, educator perinatal Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din țară.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pȃnă la vȃrsta de 6 luni şi ȋnceperea diversificării după această vȃrstă, ȋn paralel cu alăptarea.
Începem cu legume şi fructe ȋn paralel, de preferat cele de sezon, bine spălate şi preparate termic. Continuăm cu cereale, mai ȋntȃi din grupa celor fără gluten şi apoi şi din cele cu gluten. Cȃnd se ajunge la minimum 100g de legume, se poate adăuga o proteină (carne slabă de curcan, pui, vită, gălbenuş de ou, ficăţei, peşte).
Carnea, atât cea alba cȃt şi cea roșie, este foarte bogată în proteine, substanțe naturale esențiale pentru majoritatea funcțiilor vitale ale organismului, inclusiv formarea celulelor, țesuturilor, mușchii și pielii.
Proteinele prezente în carne, în comparație cu cele ale altor alimente (legume, cereale) care conțin proteine în cantități similare, se numesc „complete” sau de înaltă valoare biologică. Ele conţin, de fapt, toţi aminoacizi esențiali care trebuie furnizaţi prin alimentaţie, deoarece organismul nu este în măsură să le producă de la sine.
Carnea este de asemenea, o sursă valoroasă de vitamine din grupul B: B1 (intervine ȋn metabolismul glucidelor), B2 (esențială pentru a obține energie din nutrienți), B12 (esențială pentru celule și pentru producția de celule roșii din sânge) și niacină (servește la metabolismul celular).
Carnea conține şi fier, nutrient absolut necesar organismului, care intră ȋn structura hemoglobinei, transportatorul sanguin de oxigen de la plămȃn spre ţesuturi, şi ȋn structura altor enzime, fiind esenţial ȋn asigurarea unui metabolism normal. Conținutul de fier heminic (din carne roşie, carne de pasăre, peşte) se absoarbe mai bine (20-50% din cantitatea ingerată ) decȃt cel non heminic (din legume, fructe, cereale).
Cumpărată ȋntotdeauna cȃt mai proaspătă (atentie la termenul de valabilitate), carnea se va pregăti separat prin fierbere, la aparatul cu aburi sau la cuptor, şi se va introduce mixată ȋn piureul sau supa de legume, pentru ȋnceput ȋn cantităţi mici (1-2 linguriţe). Cu cȃt este mai bine gătită, cu atȃt va fi mai bine tolerată de sistemul digestiv al bebeluşului.
Dupa vȃrsta de 9 luni, bebeluşul poate primi perişoare de carne, chifteluţe de carne doar preparate la cuptor, fără adaos de sare sau condimente iuţi.Important este si ca aceste preparate sa fie facute in casa (nu cumparate din comert) iar carnea folosita sa fie carne proaspata si tocata inainte de prepararea mancarii, nu carne tocata cumparata din comert.
Nu sunt recomandate bebeluşilor produse din carne de tipul mezelurilor, conservelor de carne datorită conţinutului ȋn grăsimi saturate, sare, nitriţi.
În prepararea alimentelor se vor respecta următoarele reguli:
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…