Din cuprinsul articolului
După o perioadă lungă de post multe persoane trec brusc la alimentația obișnuită. Acest lucru poate provoca diverse simptome neplăcute, probleme digestive și disconfort. Din fericire, poți evita aceste manifestări trecând treptat de la alimentația specifică postului la meniul normal.
Masa copioasă de Paște poate provoca o multitudine de probleme digestive și senzație generală de oboseală a organismului. Acest lucru este cauzat de șocul pe care corpul nostru îl resimte, trecând de la o dietă restrictivă la alimente grele.
Pentru a evita acest lucru, Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, explică modul sănătos prin care poți realiza o trecere ușoară de la post la alimentația obișnuită.
„Dacă am ținut post o perioadă mai îndelungată și schimbăm brusc alimentația către produse grele din carne și preparate bogate în calorii, cum este cazul preparatelor tradiționale de Paște, riscul este să resimțim o senzație neplăcuta de balonare, oboseală și disconfort digestiv. De aceea este foarte important ca în ultima săptămână de post să începem să pregătim organismul pentru consumul de alimente de origine animală.
O prima soluție pentru ca organismul să nu sufere un soc atunci când revine la meniul obișnuit după o perioadă de restricții alimentare este să consumăm în mod regulat proteine vegetal.
În plus este foarte important să fim cumpătați. Nu este bine ca la aceeași masă să consumăm prea multe preparate tradiționale. Cel mai bine e să le împărțim pe durata zilelor de Paște după cum urmează. Dimineața dacă mâncăm ou, alegem doar o felie mica de drob, sau chiar mâncăm separat drobul la alta masă. Dacă la prânz consumăm ciorbă de miel, optăm pentru un ou fiert pe care îl ciocnim sau o bucată mică de friptură, iar la cină putem mânca fie stufat fie friptură de miel, însorită de legume sau salată asortată.
Chiar dacă tendința este de a combina preparatele cu carne la masă, optați pentru un minim de 150-200g de legume atunci când mâncați carne, în special miel, pentru a avea o digestie mai ușoară, plus că mâncând legume vă saturați mai ușor și nu mai consumați așa multe calorii. De asemenea, tot pentru digestie consumați ceaiuri și băuturi amărui cum sunt ceaiul de galbenele, apa tonică, limonada cu grapefruit”, recomandă Cori Grămescu, pe Instagram.
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…