Dacă ați întreținut relații sexuale neprotejate, mai ales după a cincea zi a ciclului menstrual, aveți la dispoziție maximum cinci zile pentru a evita o sarcină.
Există două variante: montarea steriletului în cel mult o săptămână de la contactul sexual sau administrarea pilulei ”de a doua zi”.
Condiții nefaste pentru embrion
În funcție de substanța activă pe care o conțin, există trei categorii de pastile de urgenÅță: cele pe bază de estrogen (de generație veche, dau multe efecte adverse), progesteron sau o combinație între acestea. Acești hormoni de sinteză intră și în compoziția antocncepționalelor obișnuite, însă în doze mult mai mici. În doze mari, pot, în funcție de perioada ciclului în care sunt administrați, să inhibe ovulația, să împiedice fertilizarea ovulului sau să producă modificări la nivelul uterului, astfel încât embrionul ”să nu se prind”.
”Un ciclu menstrual normal e determinat de secreția de estrogen și progesteron. Dacă noi dereglăm această secvență și venim cu o doză mare din exterior, ovarele nu mai produc ovule. Dacă ovulația totuși s-a produs, atunci putem împiedica hrănirea celulei ou sau putem produce modificări la nivelul mucusului uterin-îngroșarea lui- pentru a împiedica implantarea embrionului”, explică prof. dr. Ioan Stoian. Postinor, cel mai cunoscut contraceptiv de urgență, poate fi administrat în maximum 72 de ore de la contactul neprotejat, pe când Ellaone și Escapelle, ultimele apărute pe piață, pot fi administrate chiar și la cinci zile.
Cu cât este însă mai repede administrat, cu atât rata de succes e mai mare: 95% la administrarea sub 24 de ore și 58-60%- între 49-72 de ore.
Lipsa menstruației sau prelungirea ei
Fiind ”bombe” hormonale, medicii nu recomandă folosirea lor mai mult de două ori pe an. ”Pilulele de a doua zi provoacă efecte adverse precum greață, vărsături, tulburări ale menstruației, în principiu întârzierea sau grăbirea acesteia. Trebuie să fie clar că aceste pastile se iau doar în caz de urgență. Acum câțiva ani am avut o pacientă care lua pilule de două ori pe lună”, atrage atenția medicul ginecolog Cezara Bucur. Profesorul Stoian este și mai tranșant: ”Nu le recomand, pentru că provoacă dereglări majore pe termen lung: amenoree-lipsa menstruației-, sângerare abundentă sau menstruație care se întinde și pe o lună”. O alternativă mai sănătoasă la pastile este steriletul, care trebuie pus în 5-7 zile de la contactul neprotejat. ”Nu e dureros, nu provoacă dereglări, dezavantajul e că nu trebuie montat dacă femeia are infecții cu transmitere sexuală – Chlamydia – și e foarte greu să faci testele într-un interval atât de scurt”, conchide ginecologul Bucur.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…