Valorile medii ale glicemiei
Diabetul apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fără acest mecanism cheie, glicemia poate atinge niveluri periculoase.
Din cuprinsul articolului
Diabetul apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fără acest mecanism cheie, glicemia poate atinge niveluri periculoase.
Oamenii de știință au descoperit că fluctuaţiile frecvente ale valorilor glicemiei sunt un predictor puternic al riscului de boli de inimă. Deși cercetătorii încă mai lucrează la detalii, studiile pe animale și cele efectuate pe oameni cu diabet zaharat au dezvăluit unele mecanisme potențiale.
De pildă, unii oameni dezvoltă „plăci” grase pe pereții vaselor de sânge. Această acumulare de plăci se numește ateroscleroză și îngustează vasele de sânge, împiedicând sângele să se deplaseze liber în organism. În cele din urmă, ateroscleroza poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate interfera cu capacitatea endoteliului de a dilata vasele de sânge. Astfel, răspunsurile excesive ale zahărului din sânge de-a lungul anilor pot crește riscul de formare a plăcii și, prin urmare, riscul de boli de inimă.
Există dovezi că, odată ce plăcile încep să se formeze, vârfurile de glucoză joacă un rol în întărirea lor – ceea ce este un lucru rău. Un proces numit glicare are loc atunci când zaharurile se atașează la proteine. În timp, glicarea produce produse finale de glicare avansată (AGE), care sunt asociate cu diabetul, îmbătrânirea și disfuncția vaselor de sânge. Acestea apar cel mai frecvent în timpul inflamației și al stresului oxidativ.
Fluctuaţiile glicemiei favorizează apariţia inflamației în corp, care se află la baza multor boli cronice, inclusiv a diabetului de tip 2, a unor tipuri de cancer și a bolilor de inimă.
De regulă, după o masă, este normal ca nivelul de zahăr din sânge să crească și apoi să scadă din nou în orele următoare. Dar atunci când glicemia este în mod constant prea ridicată, aceasta vă poate expune pe termen lung la un risc mai mare de afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul de tip 2.
Înțelegerea modului în care organismul dumneavoastră reacționează la alimente vă poate ajuta să gestionați aceste vârfuri și să vă reduceți riscul.
Oboseala și vederea încețoșată sunt si ele simptome pentru glicemie mare. De asemenea, vom experimenta o scădere în greutate și o dificultate de concentrare.
Diabetul apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fără acest mecanism cheie, glicemia poate atinge niveluri periculoase.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…