Cum detectezi CANCERUL de col uterin. Primele semne de alarmă

La nivel mondial, cancerul colului uterin reprezintă cea de-a patra cauză de mortalitate prin cancer la femei. Potrivit unor studii de specialitate, în România nivelul de incidenţă se menţine ridicat. În ceea ce priveşte incidentele internaţionale, acestea tind să reflecte diferenţele de abordare culturală a subiectului promiscuităţii sexuale, dar şi cele legate de implementarea de programe de screening coerente.

Mirosul sau consistența

Practica ginecologică a arătat că un semn care nu trebuie ignorat și care poate fi indiciul unui cancer de col uterin, alături de alte 10 simtome, este mirosul secrețiilor vaginale. Dacă observi modificări în ceea ce privește mirosul sau consistența, atunci ar trebui să ai o discuție cu medicul fiindcă, deși este un simptom comun cu infecțiile ginecologice ar putea semnala cancer de col.

Cum detectezi CANCERUL de col uterin. Primele semne de alarmă

Cancerul de col uterin nu are simptome evidente în stadiile incipiente ale bolii – de aceea este indicat să faceți periodic testul Papanicolau, o metodă clară de a-l indentifica, deși specialiștii susțin și că unul dintre semnele cheie constă în modificări ale secrețiilor vaginale.

Modificările se referă la textura, culoarea și consistența scurgerii, dar și la miros, scrie The Sun.

Experții de la Cancer Research din Marea Britanie afirmă: „Unele femei au o scurgere vaginală care miroase neplăcut și simt durere în zona dintre oasele șoldului”.

Cu toae acestea, modificarea la nivelul secrețiilor vaginale nu este singurul indicator, există și alte semne cheie care includ:

  • Durere și disconfort în timpul sexului
  • Sângerări vaginale după sex, între menstruații sau după menopauză
  • Durere în partea inferioară a spatelui sau în pelvis
  • Sângerare vaginală severă
  • Durere severă în lateral sau spate cauzată de rinichi
  • Constipație
  • Să urinezi sau să ai scaun mai des decât de obicei
  • Pierderea controlului asupra vezicii urinare sau intestinelor
  • Sânge în urină
  • Umflarea picioarelor

Una dintre cele mai ușoare modalități de a detecta și de a preveni cancerul de col uterin este să-ți faci testul Papanicolau, un test preventiv, care presupune utilizarea unui tampon pe care se recoltează celulele de pe colul uterin cu scopul de a le detecra îaninte de a deveni canceroase.

Papanicolau nu este un test pentru cancerul de col uterin

Detectarea acestor celule și apoi îndepărtarea lor poate preveni cancerul de col uterin. Este important de reținut că un test Papanicolau nu este un test pentru cancerul de col uterin în sine.

Pentru femeile care au cancer de col uterin în stadiul 1, supraviețuirea mai mult de cinci ani poate fi de 99 la sută, conform Cancer Research UK. Pentru stadiul 2, aceasta devine 60-90 la sută, în timp ce stadiul 3 este de 30-50 la sută. Cei cu cancer de col uterin în stadiul 4 au o șansă de una din cinci de combatere a bolii și de a trăi mai mult de jumătate de deceniu.

Este posibil ca femeile de toate vârstele să dezvolte cancer de col uterin, dar este extrem de rar la femeile sub 25 de ani.

Este cauzat de mutațiile din ADN celular, care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin. Acest cancer poate afecta țesuturile mai adânci ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastază), adesea plămâni, ficat, vezică, vagin și rect.

Simptomele nu se observă de la bun început, astfel că acest tip de cancer trebuie descoperit în stadii incipiente, înainte ca celulele precanceroase să se dezvolte.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

18 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

38 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

58 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: