Cum despistăm candidoza și care sunt metodele de tratament?

Temperaturile crescute ce ne-au luat prin surprindere chiar inainte ca vara sa-si intre in deplin rol, ne determina sa apelam la tot mai multe mijloace de a ne racori. Si ce metoda mai comuna si la-ndemana este ca la sfarsit de saptamana sa mergem la piscina, fara sa stim ca bazinele de inot comune reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor, datorita caldurii si umiditatii ridicate. Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta femeile este aparitia unei infectii genitale, de obicei candidoza vaginala, cauzata de ciuperca Candida Albicans, care modifica flora vaginala din cauza clorului, transpiratiei si materialului costumului de baie.

Candidoza vaginala este o infectie produsa de inmultirea exagerata a unei ciuperci, Candida albicans. Ea este prezenta in mod natural in cavitatea bucala, in tubul digestiv, pe piele si in vagin, alaturi de o serie de bacterii benefice. Atunci cand echilibrul florei este perturbat, poate aparea o supradezvoltare a Candidei albicans. Este o problema comuna, care afecteaza majoritatea femeilor adulte cel putin o data pe parcursul vietii.

Printre principalele simptome ale candidozei vaginale se numara scurgerile vaginale anormale, insotite de mancarime si senzatie de arsura. Scurgerile vaginale pot varia de la usor apoase de culoare alba pana la scurgeri foarte dense de culoare alba. Mancarimile si arsura se manifesta atat la nivelul vaginului, cat si la nivelul labiilor, iar in multe cazuri apare si un miros neplacut. De asemenea, urinarea devine dureroasa, apare inrosirea si umflarea vulvei si dureri in timpul contactului sexual.

„Infectia cu candida nu apare doar prin pertubarea ph-ului vaginal in urma unei vizite la piscina, exista si alti factori precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea. Antibioticele distrug echilibrul florei vaginale, afectand numarul de bacterii cu rol protectiv si permitand dezvoltarea candidozei. Candidoza vaginala nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, ci mai degraba o infectie ce poate fi transmisa si prin contact sexual. Atunci cand candidoza reapare imediat dupa tratament sau nu raspunde la acesta, poate fi semn ca persoana este infectata cu HIV. De asemenea, mai multe episoade de candidoza in antecedente pot fi un semn al sistemului imunitar slabit”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Cum despistam candida si care sunt metodele de tratament?

Confirmarea diagnosticului de candida se realizeaza prin efectuarea unor analize a secretiilor vaginale. Probele recoltate sunt analizate microscopic sau prin efectuarea de culturi in laborator. Pentru acuratetea examenului secretiilor vaginale, se recomanda evitarea spalaturilor intravaginale si a contactului sexual cu 24 de ore inaintea recoltarii probelor. Igiena intima a zonei intime externe se poate efectua cu apa si cu un sapun delicat.

Candidoza vaginala poate fi tratata cu medicamente antifungice, fie aplicate local si in jurul vaginului, fie administrate oral. In cazul infectiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important ca acest tratament sa se realizeze dupa indrumarea unui medic, deoarece sunt si alte tipuri de afectiuni ce pot avea simptome asemanatoare candidozei.

„De obicei un organism competetent ar trebui sa scape de la sine de candidoza in 3 zile. Daca imunitatea este scazuta acest proces ar putea dura la nesfarsit in afara unui tratament adecvat. In momentul in care avem o cand recurenta, inseamna ca ceva este in neregula cu organismul: diabet, problema de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoza. Candidoza redevine activa daca nu gaseste un echilibru local (flora) si sitemic (glicemic, imunitate)”, adauga dr. Istoc.

In cazul barbatilor infectia este rara, acestia fiind mai degraba purtatori ai acestei ciuperci, fara a prezenta simptome. In cazurile in care candidoza prezinta simptome la barbati, acestea pot fi mirosul neplacut, inrosirea si uscarea mucoasei glandului, secretii albicioase abundente, usturime la urinare si la contactul sexual.

Preventia candidozei recurente

Este important sa se mentina curata si uscata zona intima, dar fara a se utiliza sapunuri dure. Sunt recomandate maxim doua dusuri pe zi, iar baile de sezut in apa calduta pot ajuta la imbunatatirea simptomelor de candidoza. Dusurile vaginale sunt de evitat, acestea putand agrava de fapt candidoza prin indepartarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului. In perioada in care se administreaza antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturii vii sau comprimate ce contin Lactobacillus acidophilus, acestea ajutand la mentinerea florei vaginale la un nivel optim.

Este bine sa se evite utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau a altor pulberi in zona genitala, desi sunt destinate igienei feminine. Imbracamintea extrem de stramta poate produce iritatii, iar lenjeria de corp din matase sau nylon creste transpiratia in zona genitala si, de asemenea, provoaca iritatii. Pentru lenjeria de corp este recomandat bumbacul, acesta nerestrictionand fluxul de aer. Sunt de evitat si tampoanele interne, iar in cazul in care persoanele sufera de diabet zaharat, este indicat sa se mentina valorile glicemice la un nivel bun.

Exista o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infectiei cu candida. Carbohidratii simpli, care contin de cele mai multe ori sirop de porumb, zaharul, fructele uscate sau sucurile de fructe – sunt alimente care dauneaza echilibrului bacteriilor din intestine. Porumbul si cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evita inmultirea bacteriilor. In schimb, sunt indicate vegetalele cu frunze verzi, merele, pestele si carnea slaba, cat si consumul de usturoi.

Pacientele cu diabet, cu imunitate scazuta din diferite cauze, pacientele care din cauza unei igiene locale excesive isi distrug flora, precum si pacientele care urmeaza tratamente antibiotice indelungata (distruge flora) sunt predispuse la candidoze recurente.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

20 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: